Overleven in coronatijd | Deel 7: De IJsselstroom
‘De waarde van fysieke bijeenkomsten wordt groter’
“De waarde van fysieke bijeenkomsten wordt groter, daar ben ik van overtuigd.” Aan het woord is Jacqueline Amaddeo van De IJsselstroom in Zutphen, die vanwege alle coronamaatregelen het afgelopen jaar uiteraard anders beleefde dan anders. Maar ondanks alles blijft ze positief gestemd. “We blijven zoeken naar mogelijkheden en zitten zeker niet stil.”
Wanneer we Jacqueline spreken zijn de opnames voor een nieuwe interviewreeks van Coen Verbraak net afgerond, welke uitgezonden wordt op 21 tot 25 december. Dat de NCRV koos voor De IJsselstroom is niet zo verwonderlijk. De locatie staat tegen de dijk middenin de uiterwaarden van de rivier. Passerende schepen, weidevogels en het groen omringen het monumentale pand dat eens een stoomwasserij was. Het weidse uitzicht met de groene natuur en de rivier creëert ruimte in het hoofd, stimuleert de creativiteit en geeft meer verdieping tijdens de bijeenkomst.
Het historische pand en de unieke sfeer maken dit een geliefde plek voor vergaderingen, bruiloften en uitvaarten. Erg jammer dat dit jaar vanwege ‘de maatregelen’ vele geplande bijeenkomsten niet door konden gaan, voor onze gasten en voor De IJsselstroom.
Denken in mogelijkheden
Voor Jacqueline, bedrijfsleider en Silvester, eigenaar van De IJsselstroom, was het in maart meteen duidelijk dat corona een grote impact zou bezorgen. “Silvester had direct al het idee dat Covid-19 het hele jaar een grote rol zou gaan spelen. Daarin heeft hij gelijk gekregen. Nog meer dan ooit hebben we gekeken naar oplossingen binnen de gestelde beperkingen om zo optimaal mogelijk te kunnen handelen en gasten te bedienen.” Het Stookhok, het Voorhuis en de Droogzolder is ingericht om extra ruimten te creëren voor overleg in kleinere groepen, zodat er overal met voldoende afstand vergaderd kan worden. “Voor elke bijeenkomst kijken we altijd al welke opstelling het beste past bij de wensen van de gasten, nu is daar de 1,5 meter-maatregel en maximisering van bijeenkomsten aan toegevoegd. Uitgangspunt voor ons blijft de ruimte optimaal benutten en de ongedwongen sfeer behouden. De maatregelen raken niet alleen ons, maar is ook voor de gast niet leuk. Bijvoorbeeld mensen die dit jaar in het huwelijksbootje wilden stappen. Gelukkig kan veel verzet worden naar 2021, dit geeft wel weer druk op onze agenda voor dat jaar. Op de dag dat het huwelijksbootje zou uitvaren hebben we wel leuke attenties voor het aanstaande paar.”
Buitenruimte is belangrijk
“We hebben meteen gekeken naar wat we moesten aanpassen vanwege de maatregelen. Naast praktische zaken als extra desinfectiemiddelen, afbreekbare wegwerphanddoekjes op de toiletten, mondkappen en handschoenen voor personeel, zijn er ook kleinere tafeltjes en twee grote pagodetenten aangeschaft. Deze buitenruimte hebben we sfeervol ingericht met statafels, verlichting en vuurkorven. Zo kunnen we 50m2 extra ruimte creëren naast de zaal. We merken dit jaar dat de trend buiten vergaderen nog waardevoller is geworden. Men heeft over het algemeen buiten een veiliger gevoel en de omringende natuur doet zoveel goeds. Zo hebben we samen met BuitenBusiness een aantal teambuildingsessies schapen drijven georganiseerd, is de locatie gebruikt voor brainstormsessies, bij een afscheid en voor bruiloften. Het wordt enorm gewaardeerd door de gasten dat zij op deze locatie de enige gebruikers zijn. Het gevoel heerst om voor even eigenaar te zijn van het Industriële Monument. Een diner bij een bruiloft blijkt voor velen een heimelijke wens, hier is dit zo mogelijk gemaakt. In plaats van te verkassen naar een restaurant, hebben wij goede contacten gelegd met enkele toprestaurants in de directe regio. Een topkok op onze locatie geeft een grote meerwaarde voor de gasten.”
Mix inspanning en ontspanning
Ondanks dat Covid het afgelopen jaar uitdagingen teweeg bracht, zijn er ook heel wat momenten waar Jacqueline met een goed gevoel op terugkijkt. “We zijn trots hoe we de stijl en sfeer van het pand met nieuwe elementen nog meer onderstreept hebben. Daarnaast was het fijn wanneer we gasten konden ontvangen en te kunnen doen waar we goed in zijn: gastvrijheid, energieke sfeer, rustige ambiance en een bijzondere plek middenin de natuur. Mensen vinden het nu eenmaal fijn om samen te komen en een goede mix van inspanning en ontspanning te ervaren. Iedereen is blij om weer even bij elkaar te kunnen komen. We hebben veel elementen verrijdbaar gemaakt. Zo kunnen we met gemakkelijke stoelen en een verplaatsbare presentatiekast met smart-tv de meest optimale setting voor onze gasten te creëren.”
Tegendraads investeren
Maar wie denkt dat door de Covid-beperkingen de plannen bij De IJsselstroom zijn stilgevallen, heeft het mis. Zo werd er dit jaar geïnvesteerd in nieuwe zelfontworpen bartafels, diverse nieuwe installaties zoals een intelligent conference-systeem, zijn er met ‘het Stookhok' en ‘de Droogzolder’ extra vergaderruimten ingericht en is het pand binnen en buiten geschilderd. “Er zijn altijd dingen die we willen aanpakken en verbeteren. In de zaal hebben we de nieuwe verrijdbare bar geplaatst. Een boomblad op het blauw stalen onderstel past veel beter bij de industriële ruimte. De nieuwe kleurstelling van het buitenhoutwerk heeft de gewenste verfrissing gegeven. Dat waren zaken die we al langer wilden, maar waar we nu de tijd voor konden nemen. Het is misschien wat tegendraads investeren, maar het is belangrijk om je locatie goed in orde te hebben. Zeker als straks de boekingen weer aantrekken.”
Vooruitkijken
Het op zoek blijven naar mogelijkheden en niet stil zitten is kenmerkend voor de handelswijze bij De IJsselstroom. “We proberen het hoofd koel te houden en vooruit te kijken. Dit is niet iets wat snel zal oplossen en de economische effecten zullen aanzienlijk zijn, maar het komt wel weer en het trekt zeker weer aan. In september waren er even veel bijeenkomsten, dat gaf ons vertrouwen. Daarnaast ervaar ik echt dat mensen ondanks alles de voorkeur hebben met elkaar af te willen spreken. Digitaal vergaderen kan prima, maar elkaar ontmoeten op een bijzondere locatie heeft veel extra voordelen. De behoefte aan een teamdag of brainstormsessie wordt groter en bedrijven zijn bereidt om wat meer te besteden. Ik geloof echt niet dat we elkaar niet meer fysiek ontmoeten. Door het thuiswerken kom je meer van elkaar af te staan, je mist de koffiemomenten. Het even met elkaar sparren. De waarde voor fysieke bijeenkomsten wordt groter en daar blijven wij op inspelen.”
De voordelen van samenwerken
“Het is daarnaast belangrijk om zichtbaar te blijven. Daarom ervaren wij de samenwerking met BuitenBusiness als zeer prettig. Zo zetten zij hun expertise in om ook de locaties onder andere aandachtsvelden te brengen, zoals binnen de uitvaartbranche bijvoorbeeld of als flexwerkplek. Je hebt het gevoel niet alleen te staan. Op deze manier kijk je met elkaar naar mogelijkheden en variabelen. Daar worden wij heel blij van en het geeft ons de energie om er volledig voor te gaan.”
Klik hier voor meer informatie over De IJsselstroom.
Volgende keer in deze blogserie: Peter en Agnes de Graaf van De Maathoeve