Overleven in coronatijd | Deel 10: De Smockelaer

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 14 December 2020

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.

Deel 10: De Smockelaer

‘Hoe lastig het ook is, we hebben nu de tijd om stil te staan bij dingen’

Wanneer je zorgeloos wilt genieten van het Limburgse heuvelland dan zit je bij De Smockelaer, met negen accommodaties, helemaal goed. Ook in coronatijd, want eigenaar van het familiebedrijf Maurice Loo, zorgt er ook nu voor dat het zijn gasten aan niets ontbreekt. Gastvrijheid, comfort en het maken van mooie herinneringen; dát zijn de pijlers die Maurice en zijn team er op na houdt. En hoewel het afgelopen jaar anders was dan gebruikelijk, is daar niets aan veranderd. Sterker nog, Maurice heeft een aantal mooie initiatieven gevonden zodat je echt optimaal kan genieten. Ook nu.

Met negen accommodaties waaronder A gen Beuke, De Smockelaar en La Mairie vind je altijd een locatie die past bij jouw wensen. Of je nu met een grotere groep wilt overnachten of juist met z’n tweeën, aan de Limburgse gastvrijheid ontkom je niet. En dat is zeker ook te wijten aan de goedlachse Maurice, die ondanks het lastige jaar dat achter hem ligt, optimistisch blijft. “We hebben meer dan zeventig procent minder omzet dan normaal. Dat betekent voor ons geen koekje bij de koffie”, zegt Maurice lachend. “Gelukkig zijn we een gezond familiebedrijf waardoor we er al met al goed voor staan.”

Tegenstrijdig

Maurice merkt, net als veel andere locatie-eigenaren, dat mensen echt een drempel over moeten om te komen. “De gasten hebben twijfels, dat is zeker terecht. We proberen de gasten zoveel mogelijk vooraf te informeren wat allemaal kan en wat we doen om een veilige plek te creëren. Als de gast eenmaal is geweest ervaren ze dat het allemaal prima verloopt en veilig is. Ook voor onze zakelijke gasten die wij zoveel mogelijk proberen te ondersteunen bij de training of bijeenkomst die zij organiseren voor hun deelnemers. Dat begint met een passende ruimte. Een ruime, sfeervolle zaal van bijna 200 m2 voor tien tot vijftien personen. Daar kun je prima afstand houden. Daarnaast leent de omgeving zich perfect voor het maken van bijvoorbeeld een wandeling. Daar spelen we ook op in door het aanbieden van lunchpakketjes.”

Online magazine

Het is vooral die voorlichting, waar Maurice op inhaakt. “Zo hebben we net een online magazine ontwikkeld. Daarin geven we precies aan hoe wij ervoor zorgen dat onze locaties echt coronaproof zijn. We hebben diverse maatregelen genomen, zonder dat het afbreuk doet aan onze welbekende gastvrijheid. In het restaurant kan er een driegangen-diner genuttigd worden en ook bezorgen wij complete maaltijden en drankjes in de woonkamers van onze huizen.”

Verborgen talenten

“Deze periode vergt veel creativiteit en met de onzekerheid die bedrijfsmatig door de coronamaatregelen komt kijken, moet je als ondernemer leren leven. Dat is niet makkelijk en als ik heel eerlijk ben, is de motivatie soms echt ver te zoeken. Continu ben je aan het denken over hoe je dingen moet aanpakken of moet veranderen. Het grote voordeel is wel dat de sfeer binnen ons team van 25 medewerkers heel goed is. Met z’n allen denken we na over hoe we dingen nóg beter of slimmer kunnen aanpakken. Het is mooi om te zien dat bij sommige medewerkers dan echt verborgen talenten komen bovendrijven. Terwijl we normaal heel druk bezig zijn, hebben we nu tijd voor andere dingen en zo leren we elkaar en het bedrijf ook steeds beter en op een andere manier kennen. vertelt Maurice open.

Streekproducten

Eén van de onderdelen in zijn bedrijfsvoering die hij zeker ook in de toekomst verder gaat veranderen is de producten waar hij mee werkt in de keuken. “Ik wil echt alleen nog maar met regionale producten werken. We zitten in zo’n mooi gebied, waar zoveel mooie producten vandaan komen, dat het zonde is om daar niet alles uit te halen. We halen onze producten zoveel mogelijk in een straal van 25 kilometer bij ons vandaan. Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom je bijvoorbeeld een steak uit Argentinië zou halen. De buurvrouw, boerin in Heijenrath, heeft prachtige runderen die wij iedere dag in de wei kunnen zien lopen. Dat zijn de mooiste samenwerkingen én waarbij je echt weet met wat voor kwaliteit je te maken hebt. Dus in ons restaurant, maar ook in het vakantiehuis kun je genieten van deze verwennerijen.”

Drieluik voor vergaderingen en trainingen

Daarnaast heeft Maurice de huidige activiteiten die worden aangeboden nog eens extra onder de loep genomen. “De boog kan niet altijd gespannen zijn. Dat is met vergaderen net zo. Het is heel fijn wanneer we onze gasten na een dag intensief vergaderen kunnen belonen met lekker eten uit de streek en een activiteit die ze tussendoor kunnen doen. De afgelopen tijd hebben we flink geïnvesteerd in nieuwe activiteiten. Wij zien dat echt als een drieluik; trainingen op een mooie locatie, voortreffelijk eten en een activiteit die aansluit op het doel van die dag. Dat stukje van het regelen, daar kunnen wij ook bij helpen. Dat scheelt voor bedrijven een hoop tijd en energie.”

Internationale banden

“In de toekomst willen we ons ook meer richten op de Duitse markt. We zitten echt in een euregionaal-gebied. Je merkt dat Duitsers, die vaak echt kwaliteit willen, ons nu al weten te vinden. Dat is een goede zaak. We zitten wat dat betreft echt in een perfecte streek; 20 kilometer van Aken, Maastricht en Tongeren. Daar liggen kansen. De enige manier om deze periode door te komen is positief blijven. Normaal hebben we een druk, hectisch leven. Nu hebben we de tijd om wat meer stil te staan bij dingen. Dat gaat zeker goed komen. Het komt goed. Echt”, is Maurice zeker.

Klik hier voor meer informatie over De Smockelaer.
Klik hier voor meer informatie over A gen Beuke.
Klik hier voor meer informatie over La Mairie.

Overleven in coronatijd | Deel 10: De Smockelaer Overleven in coronatijd | Deel 10: De Smockelaer
Luxe overnachten met een groep? Dan biedt A gen Beuke je alles wat je zoekt. Luxe overnachten met een groep? Dan biedt A gen Beuke je alles wat je zoekt.
La Mairie is een van de negen locaties van De Smockelaer. La Mairie is een van de negen locaties van De Smockelaer.
Coronaproof vergaderen kan bij De Smockelaer zeker. "Daarvoor hebben we een ruime, sfeervolle zaal van bijna 200 m2 voor tien tot vijftien personen beschikbaar." Coronaproof vergaderen kan bij De Smockelaer zeker. "Daarvoor hebben we een ruime, sfeervolle zaal van bijna 200 m2 voor tien tot vijftien personen beschikbaar."
Wanneer je zorgeloos wilt genieten van het Limburgse heuvelland dan zit je bij De Smockelaer, met negen accommodaties, helemaal goed Wanneer je zorgeloos wilt genieten van het Limburgse heuvelland dan zit je bij De Smockelaer, met negen accommodaties, helemaal goed