Overleven in coronatijd Eemlandhoeve

Blogserie: Overleven in Coronatijd

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.
Overleven in coronatijd Eemlandhoeve

Overleven in coronatijd | Deel 21: Eemlandhoeve

‘Het afgelopen jaar heeft meer focus gebracht’

“Oh wacht heel even, er lopen wat geiten los”, zegt Lotte Huijgen van de Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg midden in het interview. “Dat is de charme van het boerenleven, hè.” Dat had Lotte niet beter kunnen omschrijven, want op het boerenerf ligt een vergader- en evenementenlocatie die enorm populair is. Aan die bedrijvigheid kwam het afgelopen jaar ook voor Lotte abrupt een einde. Maar dat weerhoudt de goedlachse boerendochter er niet van om vol door te gaan met alle plannen.

De Eemlandhoeve is ontstaan op de plek waar Lottes vader in eerste instantie zijn boerderij met vleeskoeien begon. “Mijn opa had midden in het centrum van Spakenburg zijn boerderij. Toen hij was overleden, nam mijn vader het bedrijf over. Een boerderij in het dorp was door het toenemende verkeer natuurlijk niet echt praktisch, waarop besloten werd het bedrijf naar een andere locatie te verplaatsen. Mijn vader begon hier de boerderij, maar is nooit alleen boer geweest. Boer en burger aan elkaar koppelen, dat was zijn doel en zo is dat nog steeds. We willen laten zien hoe het boerenleven eruit ziet, daarom zijn er al vanaf de start van de Eemlandhoeve hiervoor ruimtes beschikbaar. In eerste instantie werd dit voor gebruikt voor educatie-doeleinden, maar dat is langzaamaan steeds meer uitgebreid”, vertel Lotte vol enthousiasme. “Ook al zijn we met onze andere bezigheden door de jaren heen enorm gegroeid, de boerderij blijft bestaan. Altijd. Als we hier geen koeien meer zouden hebben, halen we het hart uit ons bedrijf.”

Persoonlijk contact

Het is dan ook niet verwonderlijk dat -ondanks corona- Lotte en haar collega’s nog steeds elke dag druk in de weer zijn. “Het is een jaar van het aanpassen. De ene keer mocht er een hele hoop en het andere moment stond ineens alles weer stil. Dat is soms heel vermoeiend, maar dat hoort erbij. Aan de andere kant is het ook spannend en het vergt veel creativiteit. Dat is juist weer heel erg leuk. Dat merk ik vooral ook aan het contact met onze gasten. Dat is heel anders dan voorheen, veel persoonlijker. Organisatoren komen vaak even langs van te voren, hoe ziet de locatie er uit en hoe gaan zij om met de maatregelen. In het verleden gebeurde het veel vaker dat je voor de bijeenkomst niet eens zoveel contact had met de gasten. Het persoonlijke contact dat afgelopen jaar veel meer is toegenomen geeft mij energie. Nog meer dan ooit is het een kwestie van luisteren naar de gast en hun behoeftes. Dat komt door de vragen die gasten hebben naar aanleiding van de coronamaatregelen. Dat is logisch en we denken graag mee.”

Structuur en focus

De rustige periodes benutte Lotte en haar team goed. “We mogen steeds meer bruiloften organiseren op de Eemlandhoeve, daarmee voelen we ons vereerd. Maar, hoe groter deze tak wordt, hoe meer structuur deze tak ook nodig heeft. Daar zijn we in de rustige tijden hard mee bezig. Daarnaast willen we de mogelijkheden voor teamuitjes uitbreiden. Bij team-uitjes is er namelijk meer persoonlijk contact en de mogelijkheid om de Eemlandhoeve te laten zien en dat is waar wij als Eemlandhoeve energie van krijgen. Het afgelopen jaar heeft in die zin meer focus gebracht op wat wij willen en hoe we dingen willen aanpakken.”

De Eemlandhoeve als klein dorpje

Toch is er op het bedrijf, ook in de rustigere periodes, genoeg bedrijvigheid. En niet alleen vanwege de boerderij. “We hebben een boerderijwinkeltje waar we eigen producten verkopen. We zijn aan het kijken of we deze producten ook kunnen integreren in het aanbod voor de zakelijke markt. Zeker nu de groepen kleiner zijn, is dat een mooi moment om te testen wat daarvoor het beste werkt. Daarnaast willen we in de toekomst een soort ‘dorpje’ hier creëren. We hebben ruimte genoeg en zijn het afgelopen jaar op zoek gegaan naar vaste huurders daarvoor. Zo bevinden zich op het erf al diverse bedrijfjes, zoals een ouderenopvang en coachingspraktijken voor kinderen of mensen die in een burn-out zijn beland. Al deze bedrijfjes werken mee aan het grotere doel: de burger en boer dichter bij elkaar brengen. We hebben zeven vergaderruimtes. Die verhuren we toch vaak niet allemaal tegelijkertijd. Met vijf zalen blijft er voldoende capaciteit over, ook omdat vaak bij mooi weer de buitenruimte ook benut kan worden.”

Boer en burger verbinden

Juist die diversiteit van de Eemlandhoeve is in een lastige tijd, zoals nu vanwege corona, een groot voordeel. “We hebben de ruimtes het afgelopen jaar bijvoorbeeld ook verhuurd als flexwerkplek. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Je merkt dat mensen ervan genieten om elkaar te blijven zien. De behoefte is groot, dat merkten we vooral toen de maatregelen versoepelden, toen trok de zakelijke markt enorm aan. Dat zal in de toekomst niet anders zijn. Tot die tijd gaan we meer aandacht spenderen aan de plannen die er al waren. Waarbij we vooral de boer en burger dichterbij elkaar willen brengen. Dat blijft ons motto”, besluit Lotte haar verhaal.

Klik hier voor meer informatie over de Eemlandhoeve.

Zullen we even bellen?

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte vergaderlocatie of vergaderbreak? Vul hiernaast je telefoonnummer en naam in, dan bellen wij je terug!
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.
Bedankt!
We hebben jouw terugbelverzoek ontvangen. We nemen zo spoedig mogelijk contact me je op!
Er ging iets fout bij het versturen van jouw terugbelverzoek. Probeer het opnieuw of bel ons op 0575 470 28.