Overleven in coronatijd Zwier Vrijhaven van de Stad

Blogserie: Overleven in Coronatijd

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.
Overleven in coronatijd Zwier Vrijhaven van de Stad

Overleven in coronatijd | Deel 12: Zwier, Vrijhaven van de Stad

‘De zakelijk markt ervaart nog meer dan ooit behoefte om bij elkaar te komen’

Als je het hebt over het beste halen uit een lastige periode, dan moet je bij Zwier in Vinkeveen zijn. Ondanks dat ook zij vanwege corona voor flink wat uitdagingen kwamen te staan het afgelopen jaar, bleven ze positief, stonden ze voor hun gasten klaar op allerlei mogelijke manieren én lieten ze hun hart spreken door een wel heel bijzondere actie. Hoe dat zit? Lees het hier.

“Het is flink aanpoten, hoor”, steekt Eefje van Vliet, verantwoordelijk voor de zakelijke verhuur, van wal. “We moeten in deze periode echt creatief zijn met z’n allen. Als team moet je wendbaar zijn en waar nodig je product aanpassen. Alleen dan lukt het om ook nu gasten te kunnen ontvangen. We hebben het geluk dat we ook overnachtingsmogelijkheden hebben en veel ruimte op het terrein hebben. Dit jaar hebben we ons veel meer op de particuliere markt gericht en daardoor was het, zeker afgelopen zomer, makkelijker om de logeerplekken vol te krijgen. Ik ben echt trots hoe we dit jaar met ons team dit hebben opgepakt.”

Dichtbij de stad in de natuur

Dat de logeerplekken bij Zwier gretig werden geboekt, ook het afgelopen jaar, is niet zo verwonderlijk. Niet alleen ligt de locatie dichtbij Amsterdam, maar ook direct aan de Vinkeveense Plassen. Vlakbij de stad, dichtbij de natuur. Niet voor niets dat de locatie de slogan ‘Vrijhaven van de Stad’ draagt, want ook beschikt de plek over een eigen haven en boten, waarmee je zo op de Vinkeveense Plassen bent. En overnachten doe je in een luxe Zwier tent. Een heel bijzondere, met fijne boxspringbedden en hotelfaciliteiten. “We merkten vooral van de zomer dat er veel behoefte was om er even tussenuit te gaan, ondanks de maatregelen. In een tent logeren en met een bootje varen waren vaak één van de weinige dingen die je -ondanks de maatregelen- kon en mocht doen. En dat kan hier perfect.”

Denken in mogelijkheden

“De eerste maanden raakte ook onze zakelijke agenda leeg, hoor. Halverwege maart, toen corona echt begon te spelen, waren binnen een paar dagen alle reserveringen geannuleerd. Dat was echt schrikken. Niet alleen voor ons, maar voor de gehele branche. Het deed mij gewoon een beetje pijn om te zien dat alles waar we voor gewerkt hadden ineens zo radicaal anders werd. In mei konden we weer wat mensen ontvangen, maar in plaats van de gebruikelijke dertien tenten die we normaal hebben, verhuurden we er maar zeven. We hebben namelijk zeven douches en toiletten. En zo konden we, door deze te nummeren, iedereen eigen sanitair aanbieden. In juni werden de maatregelen ruimer en konden we wel meer tenten verhuren. Als team hebben we heel flexibel moeten zijn. We hebben een fantastische club en werken normaal gesproken ook met ZZP’ers, die konden we spijtig genoeg nu niet inzetten. Dat betekende dat de vaste medewerkers ook andere werkzaamheden moesten verrichten. Ik heb bijvoorbeeld ook boten gepoetst en ontbijtjes klaargemaakt”, blikt Eefje terug.

Coronaproof

In juni begon ook de zakelijke markt weer aan te trekken. “We kregen toen wat meer ruimte om ook kleinere, zakelijke groepen te ontvangen. Maar ook daarvoor hebben we onze werkwijze wat aangepast. Normaal gesproken gebruiken wij voor de maaltijden lange tafels met mooie schalen eten. We merken namelijk dat het eten aan lange tafels verbindt. Maar dat kon nu natuurlijk niet. Ook serveren we nu voor iedereen het eten apart op een bord. Zodat men het bestek niet na elkaar aan hoeft te raken. Dat brengt extra werk met zich mee, maar we zijn super dankbaar dat er nog steeds groepjes willen komen en ons weten te vinden.”

Behoefte aan bijeenkomsten blijft

Waar in de zomer vooral de particuliere markt werd aangeboord, waren het in september met name de zakelijke gasten die de locatie wisten te vinden. “September was echt een goede maand. Ik merkte wel een verschil met vorig jaar september. Toen hadden we vaker een meerdaagse training of bijeenkomst, nu waren het vooral de eendaagse ontmoetingen die in de agenda stonden. Ik kreeg er weer helemaal vertrouwen in totdat er opnieuw in oktober pittige regels volgden. Na de eerste maatregelen gingen bijna alle boekingen uit de boeken, terwijl we bij de tweede ronde echt helemaal niets meer mochten. Op dit moment ontvangen we af en toe nog wat kleinere groepen, maar je merkt dat vooral de grotere bedrijven afwachtend zijn. Al is de behoefte er wel. Men wil elkaar toch opzoeken en weer eens in de ogen aankijken. Ze ervaren het belang van bij elkaar komen, zeker richting het einde van het jaar, waar ze vooruit blikken op het komende jaar. We merken dan ook dat men tegenwoordig veel meer last minute boekt dan eerder.”

Nieuw: tiny houses

Voorheen werden voor de winter de tenten opgeborgen, om in het voorjaar weer opgezet te worden. In de winter kon er eerder dan ook niet overnacht worden op het terrein aan de Vinkenveense Plassen, maar dat is dit jaar anders. Er staan nu namelijk negen, luxe tiny houses. “Dat zijn circulaire Havenhuisjes. Vanuit je bed heb je een fantastisch uitzicht over de haven en de huisjes beschikken over een eigen badkamer met regendouche. We hadden ervoor kunnen kiezen om in deze tijd daar niet in te investeren, maar het past bij onze missie; we zijn meer dan een vergaderlocatie en willen daarnaast bewustzijn creëren. We koken daarom al jaren vegetarisch en met biologische producten en proberen op die manier mensen te inspireren. Daarnaast hebben we een social box, waar je je mobiele telefoon in kunt stoppen. Zo zetten we mensen aan het denken hoe moeilijk het kan zijn om even echt alles los te laten. En onlangs hadden we een bijzonder evenement: 18-uur Bewust Zijn; gasten genoten van een vijfgangendiner met bijpassende drankjes in het Havenhuisje, waarbij ze tussen elk gerecht bewustzijn-opdrachten uitvoerden. Zo kwam er onder andere een inspirerende dichter langs in de huisjes, super uniek. Dit zijn dingen die we straks willen gaan doorontwikkelen, ook voor de zakelijke markt.”
“Ik denk dat in de toekomst er nog meer wordt nagedacht over bijeenkomsten en wie daarbij aanwezig moeten zijn en wie niet. We zijn met z’n allen veel meer hybride. Om daar op in te spelen moet je de juiste materialen hebben, een goed werkende internetverbinding zodat ook mensen extern kunnen inbellen.”

Zoep met liefde

Eefje vertelt zo enthousiast over alle ontwikkelingen en ideeën die spelen, dat ze bijna zou vergeten hoe het afgelopen jaar begon. “Doordat in de beginperiode alle reserveringen werden geannuleerd hadden we een overschot aan eten. We vonden het zonde om weg te gooien. Vandaar dat we besloten om alles op te koken en er soep van te maken. Onder de naam Zoepliefde konden mensen uit de omgeving iemand anders opgeven die het verdiende om gratis soep te ontvangen. Met een handgeschreven, persoonlijke boodschap deelden we die soep met een beetje liefde uit aan iedereen die het zwaar had. Dat was echt superfijn om te doen. Het zorgde bij ons team voor een positieve vibe en we hebben heel mooie en soms emotionele reacties ontvangen”, vertelt Eefje vol passie over deze actie. En dat beetje liefde? Dat draagt zij en haar teamgenoten zeker uit, ook naar de gasten. Niet voor niets dat Zwier ook in dit lastige jaar zo goed gevonden werd.

Klik hier voor meer informatie over Zwier, Vrijhaven van de Stad.

Zullen we even bellen?

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte vergaderlocatie of vergaderbreak? Vul hiernaast je telefoonnummer en naam in, dan bellen wij je terug!
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.
Bedankt!
We hebben jouw terugbelverzoek ontvangen. We nemen zo spoedig mogelijk contact me je op!
Er ging iets fout bij het versturen van jouw terugbelverzoek. Probeer het opnieuw of bel ons op 0575 470 28.