Overleven in coronatijd Natuurmonumenten Ackerdijkse Plassen

Blogserie: Overleven in Coronatijd

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.
Overleven in coronatijd Natuurmonumenten Ackerdijkse Plassen

Overleven in coronatijd | Deel 5: Natuurmonumenten: Ackerdijkse Plassen

‘Ineens viel alles stil, dat was pittig’

Middenin natuurgebied De Ackerdijkse Plassen waar de stilte spreekt en je op de achtergrond alleen het indrukwekkende geluid van vogels hoort, ligt een gerenoveerde boerderij uit de zeventiende eeuw. Een idyllische locatie waar je kunt vergaderen, nieuwe energie op doet en echt tot elkaar kunt komen. Dát is Natuurmonumenten: Ackerdijkse Plassen in Delfgauw. Een oase van rust waar alle hectiek van je afglijdt en je bijna zou vergeten dat corona het afgelopen jaar voor zo’n grote impact in onze samenleving zorgde. Maar uiteraard was het ook voor gastvrouw Ine van Druten een ander jaar dan gebruikelijk.

Natuurmonumenten zet zich al decennialang in voor het behoud van de natuur, evenals de monumentale panden die ons land rijk is. In zes bezoekerscentra kan men alle informatie over het betreffende natuurgebied vinden. Vaak dienen deze locaties als start- en eindpunt van een fiets- of wandelroute én er kan op een inspirerende plek vergaderd worden. Niet zo verwonderlijk dus dat hier veelvuldig gebruik van wordt gemaakt door bedrijven of groepen die graag bij elkaar komen voor een teambijeenkomst, training of brainstormsessie. Doordat het lastig is om de bezoekersstromen goed van elkaar gescheiden te houden en Natuurmonumenten de veiligheid van haar bezoekers en medewerkers hoog in het vaandel heeft staan, werd besloten deze zes centra tijdelijk te sluiten tijdens de coronacrisis.

Bijzondere locatie

Maar er is één locatie die de uitzondering op de regel is binnen Natuurmonumenten. En dat is Natuurmonumenten: Ackerdijkse Plassen. De locatie is geen openbaar bezoekerscentrum, maar een besloten vergaderlocatie en wordt gerund door Ine. “Dit is de enige locatie van Natuurmonumenten waar we de horeca -waarbij we de focus hebben op gezonde, verse en biologische producten, in eigen beheer hebben”, vertelt Ine vol enthousiasme over de plek waar ze al zes jaar aan verbonden is.

Een andere wereld

Op deze plek ben je echt in de natuur en dat terwijl je middenin de Randstad bent. Als je het hebt over een unieke locatie. “We zitten onder de rook van Rotterdam, op slechts vier kilometer afstand van het vliegveld. Wanneer je aan komt rijden kijk je uit over de graslanden en zie je in de verte het silhouet van de skyline van Rotterdam. Je merkt dat deze plek veel doet met de mensen die hier komen. We liggen aan het einde van een doodlopende weg. De wereld stopt hier letterlijk even. Je hebt hier instant ontspanning. Vaak moeten er door bedrijven tijdens de bijeenkomsten moeilijke besluiten genomen worden, dan is het fijn dat je op een plek zit waar je er echt even uit bent en waar je weer energie en nieuwe inzichten krijgt.”

Coronaproof vergaderen

Maar ondanks de compleet andere wereld die je ervaart bij de Ackerdijkse Plassen heeft het coronavirus ook voor uitdagingen gezorgd. “Elke keer wanneer er nieuwe maatregelen werden afgekondigd, heb ik naar het RIVM gebeld. De richtlijnen zorgde voor zoveel onduidelijkheid voor wat betreft de mogelijkheden voor het organiseren van vergaderingen. We hebben normaal twee ruimtes die we verhuren. We hebben nu alleen de grootste ruimte - de oude stal - in gebruik. Daar kunnen maximaal vijftien personen echt op voldoende afstand van elkaar in alle rust vergaderen. Ik heb in de beginperiode heel wat geschoven in de opstelling. De meetlat is veelvuldig gebruikt”, zegt Ine lachend. “Het was een heel gepuzzel, maar het is gelukt. De opstelling blijft zo staan en we hebben overal stickers op de vloer geplakt als geheugensteuntje om de anderhalve meter afstand te bewaren. Het is niet natuurlijk om zover van elkaar af te blijven. Dat merk ik heel erg. Daarom zijn die stickers heel handig, want de aandacht daarop verslapt al heel gauw. Ik merk wel dat mondkapjes tijdens de tweede lockdown voor een positief effect hebben gezorgd. Bij ons worden er mondkapjes gedragen wanneer men van zijn of haar plek afgaat. Wanneer je zit, mogen ze af. De mondkapjes geven meer bewustwording. Dat is een heel verschil met begin van het jaar.”

Omslag

Naast het sluiten van één van de ruimtes en het aanpassen van de looproutes, had Ine aan het begin van het jaar ook een uitdaging voor wat betreft de catering. “Met het eten was het heel ingewikkeld. Zo hebben we normaal gesproken fruitmanden staan, waar iedereen een stuk fruit uit kan pakken. Nu gebruiken we daarvoor allemaal aparte bakjes. Dat doen we ook tijdens een borrel. En koffie en thee schenken de gasten zelf ook niet meer bij, dat doet nu een gastvrouw. Toen corona echt begon te spelen was dat voor ons een hele omslag. Ineens viel alles stil en dat vond ik erg pittig. Maar wanneer je beseft dat je heel veel geluk hebt dat iedereen om je heen gezond is, wordt het makkelijker om het te accepteren.”

De voordelen van buiten vergaderen

Toch betekende corona niet dat Ine en haar team het hele jaar stil heeft gezeten. “Zodra de maatregelen iets werden versoepeld, kregen we weer heel veel aanvragen binnen. Normaal merken we in de zomer altijd een soort zomerstop, omdat bedrijven dan niet veel bij elkaar komen. Nu duurde die pauze maar een dag of tien. Er werd echt een inhaalslag gemaakt. Het voordeel is ook dat je bij ons heerlijk buiten onder de bomen kunt vergaderen. Dat is echt genieten voor mensen. Ook tot aan de tweede lockdown in oktober zaten we helemaal volgeboekt. Het grappige is dat boekingen nu vaak uitlopen. Mensen hebben elkaar lange tijd niet gezien en je merkt dat ze heel graag bij elkaar zijn. De wil om bij elkaar te komen is er. Inmiddels zijn we er wel op ingesteld dat bijeenkomsten uitlopen”, zegt Ine met een glimlach. “Ook wordt er nu veel meer last-minute geboekt dan eerder. Zodra het enigszins kan, zoekt men elkaar weer op. En zeker hier is dat een verademing. In de stad is de impact en de hectiek voelbaar, hier op de boerderij verdwijnt dat ineens. Hier is de ruimte. Het is niet voor niets dat ik elke dag blij ben dat ik hier mag werken.”

Lees hier meer over Natuurmonumenten: Ackerdijkse Plassen

De volgende keer in deze blogserie: Martine van Soolingen van Wierschuur Nieuwland.

Zullen we even bellen?

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte vergaderlocatie of vergaderbreak? Vul hiernaast je telefoonnummer en naam in, dan bellen wij je terug!
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.
Bedankt!
We hebben jouw terugbelverzoek ontvangen. We nemen zo spoedig mogelijk contact me je op!
Er ging iets fout bij het versturen van jouw terugbelverzoek. Probeer het opnieuw of bel ons op 0575 470 28.