Overleven in coronatijd | Deel 17: De Zwaluwhof

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 4 January 2021

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.

Deel 17: De Zwaluwhof

‘Dit is echt een stilte voor de storm’

‘Het geheimpje bij Zwolle’. Dát is de slogan van De Zwaluwhof in Dalfsen. Toepasselijker kan het niet. Zeker in deze periode. Want onder de rook van Zwolle ligt deze wel heel bijzondere accommodatie verscholen, waarbij eigenaren Silvo en Irma Broeks en Rosanne Wassens ondanks het lastige jaar met nog even veel passie spreken over hun locatie en drijfveer, waarbij een nuchtere en positieve kijk de overhand heeft.

Vergaderen op het platteland in een duurzame en moderne groepsaccommodatie met veel sfeer, luxe en comfort en prachtig ingerichte ruimtes. Dat maakt vergaderen en overnachten bij De Zwaluwhof zo bijzonder. “We willen echt een beleving bieden, maar bovenal dat onze gasten blij worden van de aandacht die wij eraan besteden en dat ze met een goed gevoel weggaan. We liggen middenin een natuurgebied, maar toch dichtbij Zwolle”, vertelt Silvo enthousiast, die samen met zijn vrouw 16 jaar geleden bij het ouderlijk huis De Zwaluwhof begon. “We puberen dus nog”, zegt de goedlachse ondernemer grinnikend. “Het idee was om een Bed & Breakfast te beginnen en hadden daarvoor zes slaapkamers. Eigenlijk is het langzaam steeds meer doorgegroeid naar twee luxe villa’s met in totaal 16 slaapkamers en 16 badkamers.

Neerleggen bij situatie

Een goede keuze, want de locatie in Dalfsen is zeer geliefd bij groepen die er even tussenuit willen en de zakelijke markt. Een gevestigde naam dus als locatie, maar afgelopen maart gooide corona roet in het eten. “Je staat wel even raar te kijken, wanneer ineens zulke strikte maatregelen worden afgekondigd”, blikt Silvo terug. “Maar al gauw konden we ons neerleggen bij de situatie. Het is een kwestie van kijken naar mogelijkheden die je wel hebt en calculeert de gevolgen daarvan in. Je weet dat je ook dit wel overleefd. Kijk, als je geschoren wordt moet je ook stil zitten. Zo is dat nu ook het geval. We moeten dit een tijdje uitzitten. We werken alweer volop toe naar 2021 en maken ons daarvoor klaar.”

Binnen de grenzen

Dat klinkt als één en al optimisme, maar dat ligt toch wat genuanceerder. “Het lastigste was om de annuleringen te verwerken. Mensen zijn bang en teleurgesteld. Maar ik weet zeker dat, wanneer de vaccinaties gaan beginnen, er op korte termijn dingen gaan verbeteren”, zegt Silvo vastberaden.
“In de eerste lockdown hebben we dicht gezeten. Half juni kwam het weer wat op gang en gingen mensen weer boeken. We hebben in juli en augustus nog nooit zoveel boekingen gehad als dit jaar. Sommige gasten zijn hier wel twee weken verbleven”, vult Irma aan. “September was ook een aardige maand en nu hebben we heel af en toe nog een groepje die hier komt vergaderen, maar echt alleen voor het noodzakelijke.”
Daar lijkt de komende maanden verandering in te komen. “De agenda voor de komende tijd ziet er goed uit, maar we zijn ons ervan bewust dat -wanneer in januari de maatregelen niet versoepeld zijn- er ook weer annuleringen zullen volgen. Er zijn daarnaast veel boekingen van dit jaar doorgeschoven naar volgend jaar. Dat betekent dat we volgend jaar waarschijnlijk ook niet heel veel meer inkomsten hebben.”

Coronaproof

En dat is jammer, want het team van De Zwaluwhof doet er alles aan, om binnen de maatregelen ook nu voor de gasten klaar te staan. “We hebben veel energie gestoken in hoe we onze gasten op de best mogelijke en meest sfeervolle manier kunnen ontvangen”, vertelt Rosanne. “Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan door een kamerindeling te hanteren met de namen van de gasten erop, de tafels sfeervol aan te kleden en op ruime afstand van elkaar en door het bezorgen van boodschappen op de locatie, zodat er geen extra reisbewegingen gemaakt hoefden te worden.”
“Voor de zakelijke gasten vergt de aankleding van de tafels en de ruimte nog iets meer aandacht. De tafels waren met 1,4 meter breedte al bijna standaard coronaproof”, zegt Irma lachend. “Dat was heel makkelijk met inrichten en daarnaast hebben we extra aandacht besteed om de locatie zo veilig mogelijk te maken. Het voordeel is hier ook dat je de locatie als groep alleen huurt. We zijn niet openbaar toegankelijk, waardoor mensen het hier ervaren als een veilige bubbel waarin ze zitten”, is Silvos ervaring.
“Daarnaast leveren we echt maatwerk. Je kan hier alle kanten op. Wil je zelf koken? Dat kan. Wil je een kok op locatie? Ook geen probleem”, zegt Rosanne enthousiast.

Ritme

Hoe zag het jaar er voor het team uit, toen op sommige momenten ineens de agenda leeg raakte? “We hadden al het plan om de schuur te verbouwen en daar een nieuwe vergaderruimte in te maken. Dat plan hebben we naar voren geschoven. We zijn daar langzaam mee begonnen. Zo kunnen we de tijd nuttig gebruiken”, vertelt Silvo. “Ja”, zegt Rosanne lachend, “ik heb er een taak bijgekregen. We horen nu ook bij het klusteam en ook dat is heel leuk.”
“Het is belangrijk om in het ritme te blijven”, geeft Irma aan. “Ik denk echt dat dit een stilte voor de storm is. De zakelijke aanvragen gaan echt wel weer lopen, al duurt dat misschien nog even. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Heel veel collega’s hebben elkaar al een lange tijd niet gezien, ze willen dan juist extern bij elkaar komen, denk ik. Het vele thuiswerken zorgt er ook voor dat er anders wordt gekeken naar de kantoorpanden. Dat betekent dat ze op zoek moeten naar andere locaties om te vergaderen. De wil om elkaar weer te ontmoeten is er. De particulieren worden tegengehouden door de wet, maar de zakelijke klanten willen in alle veiligheid compromissen maken om elkaar te treffen. Online-sessies zijn heel mooi, maar wanneer er moeilijke besluiten te nemen zijn wil je elkaar in de ogen kijken.”

Op naar volgend jaar

Wanneer het gesprek komt op het eventueel lanceren van nieuwe initiatieven in deze tijd, is het drietal het erover eens dat bijvoorbeeld de ruimtes gebruiken voor een kerstdiner of het aangaan van andere samenwerkingen niet iets is waar ze op inhaken. “Even hebben we eraan gedacht om misschien, samen met een restaurant, voor de gasten die blijven overnachten een diner aan te bieden. Maar je loopt dan tegen zoveel beperkingen aan dat het kerstgevoel wel een beetje weg is”, laat Irma weten. “Dat zou ook betekenen dat je na acht uur ’s avonds geen gasten meer kan ontvangen. Nee, dat is niets. Dan kan je beter thuis blijven om aan je huwelijk te werken”, besluit Silvo lachend. En wanneer Irma en Rusanne ook smakelijk mee lachen is het wel duidelijk, dit team blijft er vol voor gaan en laat zich -ondanks alle beperkingen die ze opgelegd krijgen- niet uit het veld slaan. En in 2021? Dan staan ze er weer, opnieuw met een brede glimlach op hun gezicht.

Klik hier voor meer informatie over De Zwaluwhof: Villa Vleugel 1.
Klik hier voor meer informatie over De Zwaluwhof: Villa Vleugel 2.

Overleven in coronatijd | Deel 17: De Zwaluwhof Overleven in coronatijd | Deel 17: De Zwaluwhof
De Zwaluwhof ligt middenin een natuurgebied, maar toch dichtbij Zwolle. "We willen echt een beleving bieden", zegt Silvo. De Zwaluwhof ligt middenin een natuurgebied, maar toch dichtbij Zwolle. "We willen echt een beleving bieden", zegt Silvo.
De agenda ziet er de komende maanden goed uit bij De Zwaluwhof, maar nieuwe maatregelen kunnen zomaar roet in het eten gooien. De agenda ziet er de komende maanden goed uit bij De Zwaluwhof, maar nieuwe maatregelen kunnen zomaar roet in het eten gooien.
'We hebben veel energie gestoken in hoe we onze gasten op de best mogelijke en meest sfeervolle manier kunnen ontvangen." 'We hebben veel energie gestoken in hoe we onze gasten op de best mogelijke en meest sfeervolle manier kunnen ontvangen."
Afgelopen zomer kende voor De Zwaluwhof een aantal goede maanden en konden mensen in eigen land genieten van alle faciliteiten van de locatie. Afgelopen zomer kende voor De Zwaluwhof een aantal goede maanden en konden mensen in eigen land genieten van alle faciliteiten van de locatie.
"Veel boekingen van dit jaar zijn doorgeschoven naar volgend jaar. Dat betekent dat we volgend jaar ook niet heel veel meer inkomsten hebben." "Veel boekingen van dit jaar zijn doorgeschoven naar volgend jaar. Dat betekent dat we volgend jaar ook niet heel veel meer inkomsten hebben."