Overleven in coronatijd Wierschuur Nieuwland

Blogserie: Overleven in Coronatijd

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.
Overleven in coronatijd Wierschuur Nieuwland

Overleven in coronatijd | Deel 6: Wierschuur Nieuwland

‘Deze tijd schept nieuwe mogelijkheden’

“Het was echt totale paniek aan het begin van het jaar”, is de eerste reactie van Martine van Soolingen van Wierschuur Nieuwland wanneer haar gevraagd wordt naar haar ervaringen van het afgelopen jaar. Maar na een moment van stilte herpakt ze zichzelf en is het haar positiviteit die overheerst, want -zo zegt ze zelf- dit jaar heeft ook nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Lees hier het inspirerende verhaal van Martine, die door te denken in kansen plannen zag ontstaan die ze – naar eigen zeggen- niet voor mogelijk hield.  

Al tien jaar runden Martine en haar man Edwin Bonvie Bed & Breakfast Villa Nieuwland, toen langzaamaan het idee ontstond van een extra locatie voor het geven van trainingen, brainstormsessies en vergaderingen. “Van gasten van de B&B kregen we wel vaker de vraag naar een geschikte plek voor het houden van een bijeenkomst. Die ruimte hadden we niet. In die tijd hielp ik dan wel met de organisatie en huurde ik elders een locatie af. Dat vond ik zo gaaf om te doen, dat we het thuis wel eens over hadden om zelf een vergaderlocatie te openen. Niet veel later viel ons oog op een advertentie in de krant van de Provincie, waar ze een prijsvraag hadden uitgeschreven om subsidie te krijgen om een vervallen schuur weer nieuw leven in te blazen”, blikt Martine terug.

Het loopt storm

Die vervallen schuur is nu de locatie van Wierschuur Nieuwland. “De schuur, die vanwege de houten palen die erin staan als monument is aangemerkt, stond echt op instorten. Wij zagen de mogelijkheden en schreven een plan. We wonnen de prijsvraag en kregen de subsidie, waarbij we het pand precies zo hebben kunnen opknappen zoals we wilden. In het begin zeiden we tegen elkaar dat we vooral niet in paniek moesten raken als het niet direct zou lopen. Dat duurde bij de B&B uiteindelijk ook drie jaar. Maar vanaf het begin is onze locatie goed gevonden. Ook doordat we de locatie direct hebben aangemeld bij BuitenBusiness.”

Ruimte groot voordeel

Een vliegende start, van twee ondernemers die durven te pionieren en in het diepe te springen. Maar toch was er begin van het jaar even die ommekeer, want corona was daar en de agenda raakte leger en leger. “Het was echt even totale paniek. Er kwam ineens helemaal niemand meer. In mijn hoofd spookte het al rond; wat verkoop ik eerst? De B&B of de vergaderlocatie?” Gelukkig herpakte Martine zich snel en heeft haar dit jaar -ondanks alles- ook mooie dingen opgeleverd. “De omzet is gehalveerd, maar we hebben elke week nog wel een boeking staan. Daar zijn we heel dankbaar voor. Het voordeel is dat ons pand ruim 750m2 groot is, daardoor kan men in kleine groepjes in een grote ruimte, op voldoende afstand van elkaar, samen komen.”

Beangstigend gevoel

Daar waar Martine zich in de beginjaren afvroeg of die grote ruimte wel geschikt zou zijn, blijkt dat ook nu weer de kracht van de locatie te zijn. “Toen we net de verbouwing van de locatie hadden afgerond, stonden Edwin en ik op de vide. We keken naar beneden, waar in de ruimte de stucloper nog op de vloer lag. Dertig mensen, die ons intensief geholpen hadden, stonden beneden. Er bekroop mij een beangstigend gevoel. Dit wordt echt helemaal niets, zei ik tegen Edwin. De ruimte is véél te groot. Het wordt nooit gezellig! Maar toen we het echt gingen inrichten en we door de houten palen fijne hoekjes konden creëren, viel alles op z’n plek. Juist die hoekjes en knusse sfeer zijn, ondanks de ruimte, nu echt een groot voordeel. Gasten die eerst naar andere locaties gingen, komen nu bij ons omdat ze hier meer ruimte hebben.”

Bekend van tv

Dat zakelijke groepen graag naar de locatie op Wieringen komen is duidelijk, maar ook andere organisaties weten de plek steeds vaker te vinden. Een verschuiving die dit jaar echt heeft doorgezet. “Er zijn een aantal yoga-weekenden hier gehouden en er staat een boeking van een heel bekende Amerikaanse ademhalingscoach in de agenda. Ook worden we vaak benaderd voor opnames voor televisieprogramma’s, zoals voor Boer zoekt Vrouw, of voor de kick-off van nieuwe programma’s. Voor volgend jaar zijn we nog in onderhandeling voor een Nederlandse speelfilm. Mogelijk dat ze hier zes weken op locatie willen draaien. Dat zou echt zo gaaf zijn”, vertelt Martine met een grote glimlach op haar gezicht.

In de ijskast

Ondanks dat de vergaderlocatie ontzettend geliefd is, heeft Martine nieuwe ideeën om haar gasten nog beter van dienst te zijn. “We hadden het plan opgevat om van de B&B een groepsaccommodatie te maken. Daar woorden we naast en ons oude huis wilden we daarbij betrekken. We waren al op zoek gegaan naar een nieuwe woning en wilden net gaan beginnen met de verbouwing, toen corona roet in het eten gooide. De timing had niet slechter kunnen zijn. Het is een hele investering, dus die hebben we nu op de lange baan geschoven. Ons oude huis hebben we inmiddels verhuurd. Ook willen we graag zes extra slaapkamers creëren bij de Wierschuur. We kunnen normaal gesproken, door de ruimte, best grote groepen ontvangen. Maar nu staat het aantal slaapkamers niet in verhouding tot de ruimte, terwijl we wel merken dat er behoefte is naar overnachtingsmogelijkheden. Op dit moment zetten we, wanneer de groep groter is dan het aantal kamers bij de Wierschuur, ook de drie kamers van de B&B erbij in. Maar het zou fijn zijn als we in de toekomst structureel meer kamers bij de Wierschuur hebben. Er staat naast de accommodatie een grote stal, waar we nu niets mee doen. Die willen we op den duur gaan verbouwen. De plannen liggen er, maar zolang er nog niet voldoende geld binnenkomt, moet dat nog even wachten.”

Reflectie en nieuwe inzichten

De extra tijd die is ontstaan door corona heeft Martine ook goed benut. “Dat is het voordeel van een rustige periode, het geeft tijd tot nadenken. We renden eerder van hot naar her, ook omdat we de lunches en het ontbijt zelf verzorgden. In de toekomst gaan we de catering uitbesteden. Dat kan prima. Dit jaar heeft ruimte gegeven om van een afstand, momenten van reflectie in te lassen. Maar het meest bijzondere was wel dat een vaste klant -ongevraagd- geld stortte op onze rekening met daarbij een mailtje met de tekst; in tijden van nood moet je je naasten helpen. Heel bijzonder.” En zo ontstaan er ondanks de lastige en onzekere tijden, weer heel mooie initiatieven. Daar weten Edwin en Martine alles van.

Lees hier meer over Wierschuur Nieuwland.

Zullen we even bellen?

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte vergaderlocatie of vergaderbreak? Vul hiernaast je telefoonnummer en naam in, dan bellen wij je terug!
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.
Bedankt!
We hebben jouw terugbelverzoek ontvangen. We nemen zo spoedig mogelijk contact me je op!
Er ging iets fout bij het versturen van jouw terugbelverzoek. Probeer het opnieuw of bel ons op 0575 470 28.