Overleven in coronatijd De Maathoeve

Blogserie: Overleven in Coronatijd

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.
Overleven in coronatijd De Maathoeve

Overleven in coronatijd | Deel 8: De Maathoeve

‘We bieden een situatie die veiliger is dan thuis of op het werk’

Een nieuwe tuinkamer, extra teambuildingsactiviteiten en het op korte termijn openen van een kookstudio. Wie niet beter zou weten, zou denken dat corona bij De Maathoeve van Peter en Agnes de Graaf helemaal niet zo’n grote rol speelt. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar stil zitten afwachten, dat gebeurt in het Overijsselse Heeten allerminst.

“Natuurlijk is het nu niet zo’n fijne tijd. Door corona missen we echt wel inkomsten. Alle winst die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd is weg. Dat is natuurlijk heel zuur, maar we zijn een gezond bedrijf”, is Peter open. “Het bedrijf staat nu vaker leeg. Iets dat wij eigenlijk niet kennen. Families durven niet te komen en ook zakelijk worden boekingen geannuleerd. Dat is heel moeilijk om te zien, zeker omdat er, ondanks alle maatregelen, nog zoveel mogelijk is.”

Denken in mogelijkheden

Vooral die onwetendheid die er in Nederland heerst, zorgt ervoor dat er veel minder geboekt wordt dan eigenlijk zou mogen, is Peters ervaring. “Zakelijk gezien mogen we op dit moment (2 december, red.) nog steeds tot dertig gasten ontvangen. Heel veel bedrijven weten dat niet, terwijl er wel behoefte is om elkaar te ontmoeten. Net als voor overnachtingen. Mensen die blijven slapen mogen we gewoon van eten en drinken voorzien.” Maar niet alleen bij de zakelijke gasten is er veel onduidelijkheid, ook particulieren die er graag even tussenuit willen, weten vaak niet wat er allemaal kan. “Ik hoor vaak van families dat ze toch besluiten om niet te komen omdat ze bang zijn dat er niet veel te doen is. Dat is zo jammer, want we organiseren hier zeker tien tot vijftien activiteiten die echt helemaal coronaproof zijn. Net als dat er in de buurt genoeg te doen is. Schaatsen bij de Scheg, mountainbiken, wandelen… Er is zoveel mogelijk. Anders gaan denken helpt. Niet alleen denken wat er niet kan, maar wat kan er nog wel? Daarnaast vergelijken mensen een verblijf hier met de thuissituatie. Thuis mag er door de maatregelen veel minder, wij zijn een besloten ruimte, waar mensen op reservering komen, waardoor je veel meer mogelijkheden hebt.”

Veiligheid voorop

Doordat de maatregelen anders zijn op een vergader- of overnachtingslocatie, ziet Peter -zeker in deze tijd- een hoop kansen liggen voor bedrijven en families die er even tussenuit willen. “We zijn een plek waar echt alles wordt geregistreerd. We weten precies hoeveel mensen er op een dag komen. Ik keek met verbazing wat er gebeurde op bijvoorbeeld Black Friday. In zo’n situatie kun je de veiligheid en ruimte niet waarborgen, terwijl dat hier volop aanwezig is. We zijn een hotel. Dan mag je in principe, binnen de maatregelen, bijna alles. We noemen ons ook een groepshotel met hotelfaciliteiten. Daar richten we ons nu op. Met een gezin of met zijn tweeën even weg. Dat kan gewoon.”

Ruimte ervaren

En dat een verblijf bij de Maathoeve -ook in deze tijd- geliefd is, blijkt wel. “Je merkt dat mensen aan de voorkant wat afwachtend zijn, maar dat -zodra ze er zijn- ze omdraaien als een blad aan de boom. Dan vinden ze het fantastisch en ervaren ze de ruimte. Dan heb je ineens een heel andere gast voor je. Iedereen houdt zich ook netjes aan de regels. Al met al kunnen we een situatie bieden die veiliger is dan op het werk of thuis. We hebben in onze ruimtes namelijk veel meer ventilatie en een goede afzuiging. Het enige verschil is dat de mensen wat verder van elkaar vandaan zitten. Maar je hoeft niet bij elkaar op schoot te zitten om het leuk te hebben”, zegt Peter lachend.

Beleving bieden

Het optimisme van Peter en Agnes is -ondanks een lastig jaar- nog steeds volop aanwezig. Zo ontstond er ruimte om een aantal ideeën te realiseren. “We willen onze gasten echt een beleving bieden. Het zelf koken is een onderscheidende factor, hebben we gemerkt. Een kookstudio biedt dan ook echt een meerwaarde.” En die studio wordt begin volgend jaar geopend. “We hadden een landwinkel, die wordt nu omgebouwd tot kookstudio. Daar kunnen gasten als teambuilding samen koken of een kookclinic volgen, waarbij we werken met streekproducten en het verhaal erbij vertellen. Door deze uitbreiding kunnen we bijvoorbeeld ook catering op locatie verzorgen of smulboxen voor thuis aanbieden. Die smulboxen bieden we onze gasten nu ook al aan wanneer ze bij ons bijvoorbeeld een spel spelen. Zo kunnen ze onderweg toch een hapje en een drankje nuttigen, ondanks dat alle restaurants dichtzitten.”

Stilte voor de storm

Niet alleen de kookstudio is nieuw, ook is er een compleet nieuw bouwwerk herrezen die door al het glas opgaat in de omgeving. “Even zaten we te twijfelen of we de tuinkamer wel moesten gaan bouwen dit jaar, maar al gauw kwamen we tot de conclusie dat er veel vraag is naar outbreak-ruimtes en plekken om even apart te zitten. Deze ruimte geeft je het gevoel alsof je buiten zit. Je kijkt uit over de weilanden met de koeien, maar zit behaaglijk binnen. Juist in deze tijd moet je niet stil zitten, maar blijven investeren. Het is echt een kwestie van nu investeren om er straks te staan, want zodra corona weer achter ons ligt dan wordt het echt topdruk. Let maar op. Iedereen snakt ernaar om weer normaal met elkaar om te gaan. Mensen kun je niet veranderen, die gaan niet ieder apart op een eilandje zitten. Het grootste voordeel hier is dat we 8 hectare land hebben. Veertig mensen vind je hier niet terug. Wij zitten nu al in de situatie dat we daar een voordeel uit kunnen halen en met alle nieuwe investeringen zorgt dat straks voor alleen nog maar een groter positief effect.”

Klik hier voor meer informatie over De Maathoeve.

De volgende keer in deze blogserie: Tonko van der Hoeven van Landrucci

Zullen we even bellen?

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte vergaderlocatie of vergaderbreak? Vul hiernaast je telefoonnummer en naam in, dan bellen wij je terug!
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.
Bedankt!
We hebben jouw terugbelverzoek ontvangen. We nemen zo spoedig mogelijk contact me je op!
Er ging iets fout bij het versturen van jouw terugbelverzoek. Probeer het opnieuw of bel ons op 0575 470 28.