GeWoonboot zet de volgende innovatieve stap met de bouw van geWoonboot 2

Blogserie: Bijzonder vergaderen in de natuur

Eindelijk kunnen we dit fantastische nieuws met jullie delen! Na vele jaren krijgt de geWoonboot een vervolg: geWoonboot 2. Onlangs werd het plan ingediend bij de Gemeente Amsterdam voor de bouw van een innovatieve, circulaire, volledig biobased, energieproducerende futureproof woonboot op de NDSM-werf in Amsterdam. Naar alle verwachting wordt geWoonboot 2 voor het einde van het jaar in gebruik genomen als vergaderlocatie en kenniscentrum op het gebied van duurzaamheid.
GeWoonboot zet de volgende innovatieve stap met de bouw van geWoonboot 2

GeWoonboot zet de volgende innovatieve stap met de bouw van geWoonboot 2

De huidige geWoonboot draait al volop mee als duurzaam voorbeeld in de stad Amsterdam. Zowel op de boot zelf als in de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld met een eigen energie- en watervoorziening en lokale, biologische en vegetarische catering. GeWoonboot 2 gaat echter nog een een stap verder. Met deze innovatieve locatie willen de eigenaren hét voorbeeld zijn en geven van een nieuwe, circulaire economie. Een economie waarin duurzaamheid heel 'gewoon' is. Bouwen zonder negatieve impact, ondernemen zonder negatieve impact en leven zonder negatieve impact.

Bouw geWoonboot 2

De geWoonboot 2 wordt daarom volledig circulair en biobased gebouwd met onder andere kalkhennep* en bestaande (tweedehands) materialen, waaronder hout. In de bak wordt freeton (gerecycled beton) verwerkt. Daarnaast wordt er voornamelijk gekeken naar wat er al is. Dit is het belangrijkste uitgangspunt geweest bij de start van het project en het ontwerp van de boot; de materialen waren leidend. Bij de totstandkoming van geWoonboot 2 is de samenwerking opgezocht met ambachtslieden van de NDSM-werf, Circle Economy, MVO Nederland, Space & Matter, Schoonschip en EcoBouwSalland voor materialenkennis en de kunde om met zo min mogelijk impact te bouwen.

*Eén van de positieve eigenschappen van kalkhennep als bouwmateriaal is dat de grondstof, de hennepplant, tijdens de groei CO2 opslaat. Het hennepvezel dat wordt gebruikt in het gebouw, slaat ook nog jarenlang CO2 op tijdens het uitharden. (bron: SBRCURnet)

Kenniscentrum

GeWoonboot 2 is in de basis ontworpen als voorbeeldhuis. Het zal niet alleen in gebruik worden genomen als een moderne en drijvende circulaire vergaderhub, maar ook een plek om (van) te leren. Op geWoonboot 2 wordt men geïnspireerd door wat er allemaal mogelijk is op het gebied van circulair bouwen en duurzaam ondernemen.

Wat gebeurt er met de huidige geWoonboot?

De huidige geWoonboot is in 2006 ontworpen door architect Henk de Velde en gebouwd door Delta Wonen Zwolle. Jarenlang was deze drijvende vergaderlocatie vernieuwend en innovatief. Destijds is gebruik gemaakt van de meest duurzame materialen en systemen. Ook in 2015 bleef de geWoonboot zich ontwikkelen, van energie-neutraal tot energie-producerend. Volgens de eigenaren is het nu echter tijd voor een geheel nieuwe update, vandaar geWoonboot 2. De huidige boot krijgt een nieuwe functie (wel zo duurzaam!) als drijvende woning bij Schoonschip, een drijvende woonwijk in Amsterdam-Noord.

Nog heel even wachten...

GeWoonboot 2 hoopt haar deuren voor het einde van het jaar te openen. Wil je ondertussen alvast kennismaken met de mensen achter dit innovatieve concept, neem dan een kijkje bij de huidige geWoonboot op onze website.

Wij kijken enorm uit naar deze nieuwe, innovatieve stap vooruit met minimale impact op de omgeving! Jij ook?

Zullen we even bellen?

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte vergaderlocatie of vergaderbreak? Vul hiernaast je telefoonnummer en naam in, dan bellen wij je terug!
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.
Bedankt!
We hebben jouw terugbelverzoek ontvangen. We nemen zo spoedig mogelijk contact me je op!
Er ging iets fout bij het versturen van jouw terugbelverzoek. Probeer het opnieuw of bel ons op 0575 470 28.