Werkstress? Omgaan met stress op het werk

Blogserie: Inspirerende vergaderbreaks

Werkstress is in de huidige maatschappij een groot probleem. Bijna één derde van het langdurig ziekteverzuim is te wijten aan stress op het werk. Werkstress leidt tot psychische klachten en is vaak de grootste oorzaak van een burn-out. Regelmatig kort verzuim kan een belangrijk aanwijzing zijn van werkstress en leidt in maar liefst 50% van alle gevallen tot langdurig verzuim op een later moment. Een situatie waar zowel de werkgever als de werknemer zelf vaak niet op zitten te wachten. Daarom is het belangrijk om de signalen te herkennen en tijdig in te grijpen. Maar hoe herken je werkstress? Wat zijn de symptomen? En hoe kun je deze stress op korte termijn verminderen?
Werkstress? Omgaan met stress op het werk

Werkstress? Omgaan met stress op het werk

Stress in of door de werksituatie wordt werkstress genoemd. Een beetje stress op het werk kan meestal geen kwaad. Er wordt goed gepresteerd in een stimulerende en uitdagende omgeving waarin de werklast past bij de individuele kennis en capaciteiten van de werknemers. Werkstress kan ontstaan wanneer de werkdruk langdurig te hoog is, wanneer de capaciteit van werknemers onvoldoende benut worden en/of zij zich onvoldoende gewaardeerd voelen, door gebrekkige arbeidsomstandigheden of door een arbeidsconflict. Wanneer de situatie te lang duurt raken de energie en de reserves van het lichaam uitgeput en wordt de weerstand gebroken. Op dat moment is er sprake van serieuze werkstress en kan er (blijvende) schade worden aangericht in de vorm van lichamelijke en psychische klachten of ziekten. Heb je het druk op je werk? Gun je jezelf steeds minder tijd voor pauze?  Neem je vaak werk mee naar huis? Heb je regelmatig last van verkoudheden die maar niet over gaan? Slaap je slecht in of wordt je regelmatig wakker 's nachts? Lees dan verder...

Wat zijn de symptomen van stress?

Hoe weet je wanneer je serieus last hebt van stress op het werk? Leer de symptomen herkennen en negeer ze niet. Signalen van ongezonde stress kunnen zowel lichamelijk al psychisch als gedragsmatig zijn. Hieronder een opsomming van veel voorkomende symptomen bij stress.
Lichamelijke symptomen van stress: duizeligheid, hoofdpijn, lage rugpijn, spierpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, maag- en darmklachten, verhoogde bloeddruk.
Psychische symptomen van stress: gespannenheid, snel geïrriteerd zijn, schrikachtig, rusteloosheid, opgejaagd gevoel, emotioneler dan normaal, lusteloosheid, geestelijke vermoeidheid, somberheid, neerslachtig gevoel, machteloos gevoel.
Gedragsmatige symptomen van stress: veel praten, druk zijn, niet (goed) kunnen ontspannen, (te) veel eten, (te) veel alcohol drinken, overmatig medicijngebruik, minder productief, veel piekeren, verminderen van sociale contacten, veel klagen, cynische en/of verbitterde houding naar baas en collega's, afstandelijke houding naar collega's.

Omgaan met stress op het werk

Herken je een aantal symptomen? Dan is het tijd om te leren hoe je beter om kunt gaan met stress op het werk. Hierbij een aantal praktische tips om werkstress te verminderen:

  • Dwing jezelf om regelmatig een time-out te nemen. Bijvoorbeeld door even naar het toilet te gaan, een glas water te halen of een praatje te maken met je collega.
  • Suiker zorgt voor stress in je lijf, dus verban de snoeppot en de koekjes van je werkplek. Zet een mooie schaal neer en zorg dat er altijd vers fruit op ligt. Bedrijven als Vitamineenzo en Fruitmoment zorgen ervoor dat het verse fruit wekelijks aangevuld wordt.  
  • Beweeg beweeg beweeg! Neem de trap in plaats van de lift en loop in de pauze een blokje om. Probeer je collega's over te halen om met je mee te gaan zodat jullie elkaar kunnen stimuleren. Heb je de mogelijkheid om lopend op de fiets naar je werk te gaan, doe het dan ook. Beweging is een makkelijke manier om te ontstressen en te kunnen ontspannen.
  • Neem dagelijks tijd voor frisse lucht. Buiten zijn zorgt voor nieuwe energie. Wanneer je in de lunchpauze een blokje om loopt, zorgt dit voor ontspanning, nieuwe ideeën en een betere helikopterview. Je kunt dan fris en ontspannen aan het tweede gedeelte van je werkdag beginnen.
  • Het is een cliché, maar het is echt beter om het dagelijkse wijntje of biertje te laten staan. Zonder alcohol slaap je beter en dieper. En rook je nog? Dan is nu het moment om echt te stoppen!
  • Zorg voor een goede balans tussen werk en privé. Is er voldoende tijd over voor jezelf? Misschien is het nodig om meer hulp in te schakelen in de vorm van extra kinderopvang, schoonmaakhulp of strijkhulp. Of misschien lukt het om een halve dag minder te gaan werken en deze ochtend of middag geheel aan jezelf te besteden?
  • Biedt je werkgever extra trainingen aan? Maak er gebruik van! Cursussen als time-management, sociale vaardigheden, coachend leidinggeven of een assertiviteitstraining vergroten je belastbaarheid door het verbeteren van je vaardigheden.
  • Op korte termijn kan een anti-stress workshop uitkomst bieden. Leuk en leerzaam om dit samen met je collega's te doen. In deze workshop krijg je praktische tips en handvaten hoe je om kunt gaan met werkstress. Je leert direct toepasbare ontspanningsoefeningen. Zo'n workshop kan bij jullie op de werkvloer verzorgd worden en kan ervoor zorgen dat werkstress direct verminderd wordt. Is er sprake van veel werkstress? Kies dan voor een regelmatige APK.  

Voorkomen van werkstress

Heb je hulp nodig om werkstress te verminderen en/of te voorkomen? Wij verzorgen graag een anti-stress workshop. Deze workshop is bedoeld om medewerkers al in 1 sessie handvaten te geven om werkstress te verminderen. De workshop bestaat uit verschillende oefeningen, gericht op het verminderen en voorkomen van werkstress. De anti-stress workshop kan in het bedrijf zelf gegeven worden of op een andere locatie naar eigen keuze. Geen tijd te verliezen? De workshop kan ook tijdens de lunch gegeven worden of 's ochtends vroeg voordat de werkzaamheden beginnen.

Zullen we even bellen?

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte vergaderlocatie of vergaderbreak? Vul hiernaast je telefoonnummer en naam in, dan bellen wij je terug!
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.
Bedankt!
We hebben jouw terugbelverzoek ontvangen. We nemen zo spoedig mogelijk contact me je op!
Er ging iets fout bij het versturen van jouw terugbelverzoek. Probeer het opnieuw of bel ons op 0575 470 28.