Effectief leiding geven

Blogserie: Inspirerende vergaderbreaks

Hoe wordt het baas-zijn vorm gegeven? Welke leiderschapsstijlen pas je toe? En welk effect heeft dit op de medewerkers? Wat is authentiek leiderschap? Boeiende vragen welke regelmatig aan bod komen tijdens onze leiderschapstrainingen. Bij deze trainingen werken wij samen met speciale coach-honden, waarbij onze coach Jelien de vertaalslag maakt naar de werkvloer. Tijdens één van de coachsessies kwam de volgende vraag naar voren: wanneer een hond volledig zijn eigen weg gaat en je geen contact hebt en je hem daarop ‘verleidt’ met iets wat hij graag wilt, waardoor hij toch met jou mee gaat… is dat dan Leiderschap?
Effectief leiding geven

Effectief leiding geven

Wie is de baas? En hoe wordt dit baas-zijn vorm gegeven? Welke leiderschapstijlen pas je toe? En welk effect heeft dit op de medewerkers? Wat is authentiek leiderschap? Boeiende vragen welke regelmatig aan bod komen tijdens onze leiderschapstrainingen. Bij deze trainingen werken wij samen met speciale coach-honden, waarbij onze coach Jelien de vertaalslag maakt naar de werkvloer. Tijdens één van de coachsessies kwam de volgende vraag naar voren: wanneer een hond (lees ook mens in de vorm van collega/medewerker/vriend) volledig zijn eigen weg gaat en je geen contact hebt en je hem daarop ‘verleidt’ met iets wat hij graag wilt, waardoor hij toch met jou mee gaat… is dat dan Leiderschap?

Effectief leiderschap

Effectief leiderschap: jezelf van een voetstuk halen door er als team bovenuit te stijgen. Maar hoe doe je dat wanneer medewerkers volledig hun eigen gang gaan en niet luisteren naar wat je van hen vraagt? Coachhond Dex spiegelde dit tijdens een coachsessie prachtig door volledig zijn eigen gang te gaan. Terwijl de manager wilde dat hij samen met hem het uitgezette parcourtje zou lopen, was Dex druk op zoek naar stokjes om mee te spelen en op te kauwen. Diverse leiderschapstechnieken werden toepast, maar het meest effectief bleek datgene te zijn wat aansloot bij de behoeftes van Dex. Want hé…. wáárom zou Dex zomaar een parcourtje met iemand lopen? Wat is daar het nut van? What’s in it for him?

Omdat ik de baas ben!

De verwachting dat de hond/collega gewoon doet wat je zegt omdat je de baas bent, wordt hierdoor ter discussie gesteld. Bij het geven van leiding vanuit een ongelijkwaardige houding (‘omdat ik het zeg’, ‘omdat ik de baas ben’) wordt het lastig om iemand te motiveren om gewoon te doen wat je zegt en/of met je mee te gaan. Een ongelijkwaardige houding heeft ook invloed op het commitment en de loyaliteit van de hond/medewerker. En natuurlijk kun je druk leggen en het afdwingen dat de ander doet wat je vraagt. Maar wat doet dat met de werksfeer? Met het plezier? Met het onderlinge contact?

Leiding geven vanuit de juiste intentie

Precies dit was terug te zien tijdens de leiderschapstraining met Dex. Op het moment dat de manager een stokje ging inzetten als motivator en hiermee de hond verleidde met hem mee te gaan, was zijn aandacht gericht op de relatie en het plezier met Dex, de hond. Ze konden samen het parcours lopen zoals de manager het wilde. Het resultaat was er sneller én er was aandacht voor de relatie onderling. Zo was de aanpak effectief en krachtig, vol plezier en vertrouwen. Een waardevol leermoment over het toepassen van effectief leiderschap.

Effectief leiderschap = jezelf van een voetstuk halen door er als team bovenuit te stijgen!

Heb je ook een vraag over het toepassen van effectief leiderschap? Wil je weten hoe je je medewerkers op een plezierige manier kunt motiveren? Wil je meer inzicht in je eigen, authentieke leiderschapstijl? Wil je weten hoe je weerstand ombuigt in medewerking? Wil je graag oefenen met het toepassen van verschillende leiderschapstijlen? Dex en Jelien geven je graag het antwoord!

Zullen we even bellen?

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte vergaderlocatie of vergaderbreak? Vul hiernaast je telefoonnummer en naam in, dan bellen wij je terug!
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.
Bedankt!
We hebben jouw terugbelverzoek ontvangen. We nemen zo spoedig mogelijk contact me je op!
Er ging iets fout bij het versturen van jouw terugbelverzoek. Probeer het opnieuw of bel ons op 0575 470 28.