Schapendrijven, over risico's en gevaarlijke ontwikkelingen

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 21 April 2016

Schapendrijven met je collega's, het is één van de leukste teamuitjes voor bedrijven. Een workshop schapen drijven wordt al jaren aangeboden in een speciaal format voor de zakelijke markt. Mits goed uitgevoerd, kan het een waardevolle bijdrage leveren aan de communicatie en saamhorigheid binnen een team. In Nederland zijn er slechts enkele schapendrijvers die over voldoende kennis, opleiding, ervaring, gezonde schapen en getrainde honden beschikken om een zakelijke workshop schapendrijven op de juiste manier uit te kunnen voeren. De laatste tijd zien we veel nieuwe "schapendrijvers" de markt betreden en hun diensten aanbieden. Meestal niet voorzien van de benodigde transportvergunning rijden zij met hun schapen door Nederland. Om vervolgens op locatie een workshop te verzorgen met hun ongeënte schapen. Een gevaarlijke ontwikkeling voor mens en dier.

Goedkope workshop schapendrijven

Waarschijnlijk denkt u er niet bij na. U zoekt een leuk teamuitje of bent misschien heel gericht op zoek naar een workshop schapendrijven. Onder de diverse aanbieders kiest u de goedkoopste, zij beloven immers hetzelfde te doen als de iets duurdere aanbieder. Leest u in dat geval verder, wij willen u iets vertellen over deze aanbieders.

Kies voor gezonde schapen

Neemt u deel aan een workshop schapendrijven, dan moeten de schapen minimaal geënt zijn tegen Q-koorts. Deze nare ziekte kan door de schapen overgedragen worden op mensen. Door in contact te komen met schapen die niet zijn geënt, loopt u een gezondheidsrisico. Q-koorts kan zelfs dodelijk zijn. Inenten kost veel geld, waardoor sommige (goedkope) schapendrijvers ervoor kiezen om met ongeënte schapen te werken. Wilt u geen risico lopen, vraag dan altijd naar het entings-bewijs van de dierenarts voordat u aan de workshop deelneemt. 

Vraag naar het GD Keurmerk

Een zoönose is een dierziekte die besmettelijk en gevaarlijk kan zijn voor mensen. En daar zijn er best veel van. De GD, Gezondheidsdienst voor Dieren, geeft een keurmerk uit voor bedrijven die meedoen aan het zoönose-programma. Deze bedrijven hebben hun bedrijfsprocessen zo georganiseerd dat de kans op overdracht van zo'n ziekte geminimaliseerd wordt. Bij een workshop schapendrijven komen mensen in direct contact met de schapen. Voor uw eigen gezondheid adviseren wij alleen in zee te gaan met schapendrijvers welke meedoen aan het zoönose programma van de GD.

Risico's van schapendrijven op locatie

Naast bovengenoemde ziektes, zijn er ook ziektes die wel besmettelijk zijn, maar niet kunnen worden overgedragen op mensen. Denk hierbij aan schapenziekten zoals zwoegerziekte, rotkreupel en scrapie. Deze ziekten kunnen niet overgedragen worden op mensen, maar vormen wel een risico voor andere schapen, bijvoorbeeld wanneer er meerdere schapendrijvers met verschillende kuddes op dezelfde locatie werken. Voor locaties is het daarom van belang te informeren naar de gezondheidstatus van de kudde voordat deze worden toegelaten op het terrein. 

Diervriendelijk transport

De overheid stelt wettelijke eisen aan het vervoer van levende dieren. Voor het transporteren van bijvoorbeeld schapen door Nederland, is een transportvergunning nodig. Goede schapendrijvers hebben een cursus diertransport gevolgd en kunnen een getuigschrift hiervan overleggen. Zij weten hoe de vervoermiddelen ingericht moeten zijn, hoe de dieren tijdens het transport behandeld moeten worden en wanneer dieren niet geschikt zijn om te vervoeren. Het welzijn van de schapen staat op ieder moment voorop. 

Getrainde schapendrijvers

Het lijkt zo makkelijk, maar niets is minder waar. Om de schapen goed onder controle te kunnen houden, is dagelijkse training van de honden nodig. In Nederland zijn slechts enkele goede schapendrijvers, zij draaien allen mee in de hoogste wedstrijdtop. Zij nemen deel aan de Nederlandse Kampioenschappen en behoren vrijwel altijd tot de top 10 van finalisten. Hiervoor is het noodzakelijk om intensief te trainen en deze kwaliteit ziet u terug in de workshop. Voor hen staat het dierenwelzijn voorop, zij zullen er alles aan doen om hun schapen en honden gezond en stress-vrij te houden.

Ervaring, kennis en kunde

Het werken met dieren is regelmatig een onderwerp van discussie als het gaat over dierenwelzijn. Terecht worden er vragen gesteld over het welzijn van de schapen en de honden tijdens een zakelijke workshop schapendrijven. Om zo'n workshop goed en diervriendelijk te kunnen verzorgen is kennis, kunde en ervaring nodig. Het volgen van een cursus schapendrijven is niet voldoende om zelf workshops te kunnen geven. Het vergt een professionele achtergrond met daarnaast dagelijkse training om de honden goed onder controle te kunnen houden. Zelf hebben wij ooit een kudde schapen in paniek door een dorp zien rennen door onkunde van de schapendrijver. Op dat moment is de workshop inderdaad niet diervriendelijk te noemen en voor ons reden om ver uit de buurt te blijven van dit soort onervaren schapendrijvers.

Bent u verzekerd tijdens een workshop schapendrijven?

Het zal u maar gebeuren: tijdens de workshop wordt uw beste werknemer ondersteboven gelopen door een schaap en breekt beide benen. Hij kan een half jaar niet werken en er wordt een beroep gedaan op de verzekering. En dan blijkt de goedkope schapendrijver niet verzekerd te zijn. Een vervelende situatie voor alle partijen. Een situatie die u kunt voorkomen door vooraf te vragen of de verzekering goed geregeld is. En wanneer u met professionele schapendrijvers te maken heeft, zal de kans klein zijn dat uw beste werknemer ondersteboven gelopen wordt. 

Waar op letten bij het boeken van een workshop schapendrijven?

Wilt u zeker weten dat u met een gezonde schapen, getrainde honden en professionele schapendrijvers te maken heeft, dan kunt u vragen naar de volgende punten:

 • Verklaring van dierenarts dat schapen recent geënt zijn tegen Q-koorts
 • GD Keurmerk Zoönosen
 • Getuigschrift vakbekwaam dierentransport
 • Welke maatregelen zijn  binnen het bedrijf genomen om ziektes te minimaliseren?
 • Wat is de opleiding en achtergrond van de schapendrijvers?
 • Is er voldoende kennis t.a.v. dierenwelzijn?
 • Zijn de schapendrijvers vakbekwaam en worden de honden dagelijks getraind? Draaien zij bijvoorbeeld mee in de wedstrijdtop?
 • Zijn de deelnemers verzekerd?

Gezonde schapen, getrainde honden en professionele schapendrijvers

Bij BuitenBusiness wordt enkel gewerkt met gezonde schapen, getrainde honden en professionele schapendrijvers. Dit resulteert in een kwalitatief hoogstaand programma welke door gerenomeerde bedrijven al jarenlang constant hoog beoordeeld wordt.
Meer weten? Bekijk hier de reviews, foto's en video van een workshop schapendrijven via BuitenBusiness, waarbij u verzekerd bent dat alles goed geregeld is. Via onderstaand formulier kunt u direct een offerte aanvragen.

Stuur mij meer informatie en een offerte voor een workshop schapendrijven:
 •  
 •  
 •  
 •