Teambuilding op de hei: onzin of zinvol?

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 10 August 2015

Een goed functionerend team is van levensbelang voor een bedrijf. Een goede communicatie staat hierbij centraal. Veel directeuren, managers en medewerkers beseffen dat hun team wel wat inspiratie kan gebruiken en gaan vervolgens een dag de hei op. Zo’n heidag wordt vaak gecombineerd met een activiteit en dat kan hartstikke leuk en zinvol zijn. Toch leidt zo’n teamdag op de hei niet altijd tot de gewenste verandering.
Na de gezellige, afsluitende borrel vertrekt iedereen weer naar huis om de volgende dag weer achter het bureau plaats te nemen alsof er nooit een (dure) teambuilding heeft plaatsgevonden. Alle dingen blijven zoals ze waren, ondanks de vaak goede gesprekken tijdens de heidag.

De oorzaak van een verloren heidag

Een “verloren” heidag kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontbreekt de koppeling naar de praktijk en worden inzichten niet omgezet naar individuele acties. Soms besluit de leidinggevende dat het team moet veranderen, maar stuit hierbij op veel tegenstand vanuit het team zelf. Ook individuele medewerkers kunnen de hakken in het zand zetten wanneer gevraagd wordt om mee te werken aan een stukje teamontwikkeling.

Vaste patronen en teamontwikkeling

Vaste patronen binnen een team kunnen pas doorbroken worden, wanneer ze helder en zonder vooroordelen in beeld zijn. Wat is ieders rol binnen het team? Is dit de rol die bij hem of haar past? Op welke manier wordt bijgedragen aan het goed functioneren van het team? Zijn er mogelijkheden om anders te handelen? Met een goed gekozen hulpmiddel kunnen deze vragen vaak al binnen een uur beantwoord worden (soms al binnen 5 minuten). Van daaruit kan verder gewerkt worden aan een goed functionerend team. Activiteiten met dieren helpen om veilig en snel patronen binnen een team zichtbaar te maken, zoals bijvoorbeeld:

Blijvende verandering na een effectieve heidag

Een goede coach of trainer helpt om doelstellingen bij een heidag te realiseren. Een goed gekozen activiteit kan de perfecte aanzet zijn voor blijvende verandering. Laat je voorlichten over alle mogelijkheden en vraag welke activiteit en welke vorm van coaching/training het beste past bij jullie wensen en doelstellingen. Het organisatieburo van BuitenBusiness is hierbij graag behulpzaam. Met de juiste invulling is het zeker mogelijk om binnen een dag aan te zetten tot blijvende veranderingen en alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

Resultaat van een geslaagde teambuilding op de hei

Resulten die je mag verwachten van een goed georganiseerde heidag zijn:
* Onderling begrip en respect tussen teamleden en leidinggevende(n)
* Een open communicatie binnen een veilige omgeving
* Het accuraat kunnen oplossen van gezamenlijke problemen
* Patronen binnen het team zijn helder
* Teamleden weten hoe ze hun talenten effectief kunnen inzetten

Meer weten over een heidag of teambuilding?

Wil je meer weten over een goed georganiseerde heisessie voor jullie bedrijf? Of wil je hulp bij de organisatie van jullie teambuilding? Neem dan contact met ons op, wij adviseren je kosteloos over de beste invulling voor jullie heidag of kunnen desgewenst de gehele dag voor jullie organiseren.

Bekijk hier alle Inspirerende locaties voor een heidag
Bekijk hier bijzondere teambuilding activiteiten voor een heidag

Ik wil graag meer weten over heidagen en teambuilding:
  •  
  •  
  •  
  •  
Download hier de brochure met inspirerende teambuilding activiteiten voor een heidag