Staand vergaderen

Staand vergaderen, hoe doe je dat en wat levert het op? Staand vergaderen is bewezen effectiever en verhoogt de kwaliteit van de vergadering. Lees hieronder waarom staand vergaderen meer oplevert dan de ouderwetse zit-opstelling rondom de tafel. Bekijk hier inspirerende vergaderruimtes waar je staand kunt vergaderen.

Vergaderen verandert

Het standaard beeld van een vergadering: één grote tafel met daarop koffie, thee en water. Een stuk of tien comfortabele bureaustoelen waarop iedereen, een kwartier na aanvangstijd, plaats neemt. Om er vervolgens twee uur later weer uit op te staan, want zo lang duurt een belangrijke vergadering minimaal. Dit beeld stellen we steeds vaker bij. Steeds vaker keren we dit soort vergaderingen de rug toe en proberen we andere manieren uit. Een bekende daarvan is het staand vergaderen. Deze manier van vergaderen biedt namelijk veel voordelen.

Staand vergaderen houdt de vaart erin

Tijdens het ouderwets vergaderen vinden veel onderonsjes plaatst en kennen alle onderwerpen op de agenda verschillende zijwegen. Bij staande vergaderingen krijgen deze geen kans, waardoor de vaart in de vergadering blijft. Iedereen blijft er met het hoofd goed bij én de vergadering is sneller klaar.

Snellere besluitvorming

Staand vergaderen betekent sneller beslissen. Geen oeverloze toelichtingen op onderwerpen en constante herhalingen van argumenten. Een beslissing wordt daardoor eerder genomen en het onderwerp sneller van de agenda gestreept.

Meer non-verbale communicatie

Wanneer je staand vergadert heb je een actieve houding en laat je meer non-verbale communicatie zien. Dit maakt de conversatie completer en kan iedereen elkaars standpunten beter interpreteren. 

Staand vergaderen is gezonder

Een inkoppertje, want we weten allemaal dat beweging goed voor ons is. Vergader je staand, dan krijg je meer beweging dan wanneer je zit. Gezonder dus.

De creativiteit en samenwerking wordt bevorderd

Bij een staand overleg zijn mensen meer geneigd ideeën met elkaar te delen. Mensen gedragen zich minder territoriaal en gaan meer samenwerken om ideeën uit te werken en kwaliteit te verhogen.

Het werkt kostenbesparend

Lees een paar van bovenstaande voordelen en je weet dat je met staand vergaderen veel kosten kunt besparen. Niet alleen vraagt het minder vergadertijd, wat er gezegd wordt is heeft direct nut voor werkzaamheden.

Meer tips om efficient te vergaderen

Naast staand vergaderen zijn er nog meer tips om efficiënt te vergaderen. Denk hierbij aan de keuze voor een externe locatie, een goede voorbereiding, het stellen van een duidelijk doel, agenda-beheersing etc. 
Lees hier alle tips om efficiënt te vergaderen.