Vergaderfabriek: de eerste 3D-geprinte vergaderlocatie van Europa

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 5 April 2019

Ontdek de nieuwe manier van vergaderen in de eerste 3D-geprinte vergaderlocatie van Europa! Ervaar met elkaar de unieke sfeer zowel buiten als binnen. Beleef wandvullende videoprojectie, geluid, smaak- en geursensaties. Overnacht, vergader en train in een optimale belevingswereld. Ontwaak met een frisse mindset in de nieuwe wereld. De Vergaderfabriek is nieuw, uniek en inspirerend. Open vanaf september 2019!

De Vergaderfabriek

De allereerste 3D-geprinte vergaderlocatie van Europa wordt gebouwd naast De Slaapfabriek in Teuge. De Vergaderfabriek wordt een gebouw van honder vierkante meter, zó uit de printer. Opdrachtgevers Arvid Prigge van Centre4Moods en Marjo-Prigge van der Linden van De Slaapfabriek vertellen erover: “Wij zagen dat het tijd was voor een uniek vergaderconcept waarmee we individuele gasten, groepen en teams een onvergetelijke ervaring bezorgen. De ronde vorm, het gebruik van duurzame materialen en de technologie aan de binnenkant van het gebouw konden niet worden bereikt met de traditionele bouw. Vandaar onze keuze voor 3D-printing.”

Van idee naar 3D-geprint gebouw

De Vergaderfabriek is het eerste commerciële 3D-betongeprinte gebouw van Europa. De Vergaderfabriek wordt het voorbeeld van schone en revolutionaire, toekomstige bouwtechnologie waarmee een aanzet wordt gegeven voor grote veranderingen in de bouw en onze samenleving. Deze marktintroductie van het commercieel 3D-betonprinten in Europa op locatie is straks een onderdeel van het terrein van Centre4moods en Hotel de Slaapfabriek. Arvid en Marjo willen met De Vergaderfabriek verder uiting geven aan de revolutionaire en schaalbare nieuwe manieren van vergaderen, trainen en beleven. Samen met adviesbureau Revelating hebben zij het team van bedrijven samengesteld die zij zien als de top van de Nederlandse 3D-print- en -bouwindustrie, te weten: The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Elma Media en Lexence Advocaten. Als team zijn zij de uitdagingen van dit project aangegaan en hebben zij de innovaties gedaan om dit project mogelijk te maken. De uitdagingen zitten in zowel de constructiemethode, het ontwerp, organisatorische en juridische zaken en de risico’s die hieraan ten grondslag liggen. Projectleider Hugo Jager: “Het proces was een aaneenschakeling van proberen, analyseren en aanpassen, waarbij het doel altijd duidelijk is geweest: bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch zinnig is.”

Moods

In De Vergaderfabriek wordt gebruik gemaakt van Moods, dit zijn 360 gradenprojecties om bezoekers onder te dompelen in een zintuigelijke beleving van beeld, geluid, muziek en geur. De Vergaderfabriek is de eerste locatie waar mensen zich kunnen onderdompelen in deze beleefomgeving om te trainen en vergaderen. De eerste resultaten in de testopstelling laten zien dat het concept werkt, voorzitters en trainers zijn enthousiast over het effect op de deelnemers van de vergaderingen en trainingen.

Printen in 10 dagen

De vergunningen zijn afgegeven en de bouw is gestart met het leggen van de fundering. Inmiddels is er door CyBe Construction gestart met het 3D-printen. Het 3D-betonprint-systeem bestaat uit hardware, software en materiaal. Deze componenten zijn door kennis en ervaring zo op elkaar afgestemd dat het een product wordt met unieke eigenschappen. Denk hierbij aan hoge printsnelheid, lagere kosten en duurzaamheid. Om op locatie te printen staat het printsysteem op een speciaal hiervoor ontwikkeld onderstel met rupsbanden en is speciale print procedure ontwikkeld om de vrije vormen van De Vergaderfabriek te kunnen realiseren.

Zintuiglijke beleving

Het ontwerp van architect Pim van Wylick zet de wensen van Centre4Moods om in een gebouw. Centre4Moods maakt gebruikt van 360 gradenprojectie om bezoekers onder te dompelen in een zintuiglijke beleving. Hiervoor heeft de architect de ronde ruimte als uitgangspunt genomen. De voorzieningen zijn hieromheen geplaatst. Het gebouw ligt naast de entree naar vliegveld Teuge. Een vliegveld met een lange historie, dat zijn stempel drukt op de omgeving. Het gebouw markeert de hoek en opent zich langzaam naar de ingang en naar het uitzicht over de velden aan de andere kant van de weg. Deze aaneenschakeling van open en dicht, met een cirkelvormige ruimte als basis, heeft geleid tot een gebouw dat zich manifesteert als de bladen van een turbine. De bladen draaien en openen hiermee doorzichten of sluiten ze, al naar gelang de positie van de waarnemer. Het gebouw is hierdoor vanaf iedere hoek anders. Een dergelijke vorm is met traditionele bouwmethoden niet of nauwelijks te bouwen. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin de gekromde wanden, alle verschillend van vorm, 3D-geprint worden in beton.

Uniek vergaderen en overnachten in De Vergaderfabriek

Uniek vergaderen? In de Vergaderfabriek ervaar je met elkaar de unieke sfeer zowel buiten als binnen. Beleef de sterke combinatie van videoprojectie rondom, geluid, smaak- en geursensaties. De nieuwe manier van denken, trainen en ideeën uitwisselen. Na afloop kun je genieten van een heerlijke nachtrust in De Slaapfabriek, en ontwaak je met een frisse mindset in de nieuwe wereld.

Arvid Prigge, één van de initiatiefnemers van De Vergaderfabriek Arvid Prigge, één van de initiatiefnemers van De Vergaderfabriek
De opening van De Vergaderfabriek in Teuge De opening van De Vergaderfabriek in Teuge
De Vergaderfabriek komt naast De Slaapfabriek in Teuge De Vergaderfabriek komt naast De Slaapfabriek in Teuge
Arvid en Marjo Prigge tussen de eerste 3D-geprinte muren Arvid en Marjo Prigge tussen de eerste 3D-geprinte muren