Overleven in coronatijd | Deel 13: De Twentse Heerlijkheid

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 21 December 2020

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.

Deel 13: De Twentse Heerlijkheid

‘Bedrijven gaan straks voor kwaliteit en extern vergaderen’

Het is niet voor niets dat Leonie Hassink van De Twentse Heerlijkheid met de hond door de omgeving loopt, wanneer we haar spreken. “Even een ommetje maken in het bos, in een rustgevende omgeving. Ikzelf geniet er ook dagelijks van. Het is zo mooi dat ik onze gasten mag ontvangen op deze plek.” Nog maar anderhalf jaar geleden opende Leonie haar Bed & Breakfast. Na een voortvarende start gooide corona begin van het jaar roet in het eten. Maar het enthousiasme van de onderneemster is onverminderd.

Het is juni 2019 wanneer Leonie haar grote droom, een Bed & Breakfast op één van de mooiste plekjes van Hof van Twente, geopend ziet worden. “Ik kom hier uit de buurt en fietste hier als klein kind al langs. Ik heb altijd gezegd, dat het echt fantastisch zou zijn wanneer ik hier zou kunnen wonen. Ik ben opgegroeid in de horeca en ondanks dat ik vijf jaar lang een eetsalon in het dorp heb gerund, was mijn droom altijd al een eigen Bed & Breakfast.”
Die droom kwam uit en sinds die tijd kunnen ook gasten genieten van de omgeving en de prachtige locatie. “In de beginperiode waren we met heel veel verschillende dingen tegelijkertijd bezig. We hadden de boel wat opgeknapt, maar ook de aanvragen liepen direct voorspoedig.” Tot maart afgelopen jaar aan de vliegende start abrupt een einde kwam. “Ik had de impact van corona eigenlijk onderschat. Ik dacht; even een maandje oppassen en dan gaan we weer verder.”

Drukte van belang

Maar helaas was de coronaproblematiek niet met een maand opgelost. Leonie zag zich in april en mei zelfs genoodzaakt de deuren te sluiten. “Dat was een heel lastige periode. Het was heel onduidelijk vanuit de overheid wat nu wel en niet mocht.” In juni keerde het tij gelukkig en brak er voor Leonie een drukke periode aan. “Tot en met augustus waren we echt compleet volgeboekt. ’s Ochtends vertrokken er gasten en ’s middags arriveerden er weer nieuwe gasten. Ik heb in juni hele dagen de laptop aangehad om de boekingen die binnen kwamen goed af te handelen. Dat was fantastisch.”
Voor Leonie betekende dat een razend drukke periode, waarin ze samen met twee meisjes ook de kamers schoonmaakten en alle andere werkzaamheden in goede banen probeerde te leiden. En dat terwijl ze hoogzwanger was. “Ik ben begin september bevallen van een dochtertje. Ja, het was enorm druk, maar ik heb er echt van genoten. Dit is wat ik het liefste doe. Ik kan het werk hier echt niet missen. Het is fijn om mensen om je heen te hebben en voor ze te zorgen.”

In the picture

Richting het einde van het jaar zag Leonie de agenda – door de aangescherpte maatregelen- weer leger raken. “Toen we begin van het jaar twee maanden dicht zaten heb ik flink de tijd gehad om na te denken. Ik merkte dat er ontzettend veel behoefte is naar locaties waar bedrijven ongestoord, op een fijne plek, bij elkaar komen. Het idee om onze locatie ook in te zetten als vergaderlocatie is toen ontstaan. Zeker omdat we alle faciliteiten daarvoor hebben en dat in een prachtige omgeving. Daarom heb ik mij onlangs aangemeld bij BuitenBusiness. Een mooi initiatief om mijn locatie ook als vergaderlocatie onder de aandacht te brengen. Tuurlijk, ik had er ook voor kunnen kiezen om daar nu niet in te investeren, maar uiteindelijk betaald het zich wel weer terug.”

Kennis delen

Dat Leonie niet zomaar in zeven sloten tegelijk loopt, dat blijkt wel. “Ik heb veel contact met eigenaren van locaties uit de buurt, die al veel meer ervaring hebben als vergaderlocatie. Ik vraag ze naar tips en hun werkwijze. De basis voor een goede vergadering is natuurlijk overal hetzelfde. Daar leer ik alleen maar van, want de vergaderbranche is voor mij nieuw. Met deze locaties werk ik nu ook samen, wanneer zij bijvoorbeeld overnachtingsmogelijkheden voor hun gasten zoeken. Ik wil dat het mijn gasten aan niets ontbreekt. Daarom wil ik een aantal keren proefdraaien. Zo kunnen bedrijven tegen een gereduceerd tarief hier vergaderen. Zo kan ik echt ondervinden wat de plussen en minnen zijn.”

Ideeën in overvloed

Ondanks dat Leonie op het vergadervlak misschien nog niet alle ervaring heeft, heeft ze al wel goed in de gaten waar in de markt behoefte naar is. “Doordat er veel meer wordt thuisgewerkt, wordt de behoefte om bij elkaar te komen anders. Bedrijven willen een productieve en vruchtbare vergadering. Dat heb ik voor ogen en dat wil ik graag ook bieden.” Door deze gedachte zijn ook nieuwe ideeën voor de locatie ontstaan. “De benedenverdieping gebruiken we nu voor maar 40 procent. Die willen we zo gaan maken dat je ook in meerdere ruimtes met kleine groepjes kunt vergaderen. Daarnaast wil ik graag nog meer het buitengevoel naar binnen halen. Je kijkt hier zo mooi weg over de weilanden en de natuur, dat gevoel moet je ook binnen willen creëren. We zijn nu aan het onderzoeken of we deze ruimte op kort termijn kunnen verbouwen. Daarnaast hebben we nog een oude schuur die we in de toekomst graag opknappen en willen omtoveren tot een vergaderruimte. Maar dat is toekomstmuziek, hoor”, vertelt Leonie enthousiast.

God in Frankrijk

Voor volgend jaar is Leonie positief gestemd. “Het is nu echt wel pittig, maar ik heb echt goede hoop dat het volgend jaar wel weer aantrekt. Zeker wanneer het weer beter wordt. Bedrijven gaan nog meer voor kwaliteit denk ik. Zeker op het gebied van vergaderen. Ze willen zich daarop kunnen concentreren en alleen nadenken over dat waarvoor ze komen, om zo het maximale uit de tijd te halen. En dat kan hier perfect, ook wanneer je graag blijft overnachten. Zelf vergeet je het soms nog wel eens, maar van de zomer riep een gast nog; je voelt je hier als een god in Frankrijk. En dat is echt zo. Je ziet mensen hier echt genieten en daar doe ik het voor. Corona heeft ook goede dingen gebracht. Neem de extra kwaliteitsmomentjes die je nu met je gezin kan beleven en de extra tijd die je hebt om na te denken over welke richting je op wilt met je bedrijf. We kijken vol goede moed naar volgend jaar”, besluit Leonie haar verhaal.

Klik hier voor meer informatie over De Twentse Heerlijkheid. ​​​​​​​

Overleven in coronatijd | Deel 13: De Twentse Heerlijkheid Overleven in coronatijd | Deel 13: De Twentse Heerlijkheid
"Ik heb altijd gezegd, dat het echt fantastisch zou zijn wanneer ik hier zou kunnen wonen", vertelt Leonie, die in 2019 haar grote droom verwezenlijkte. "Ik heb altijd gezegd, dat het echt fantastisch zou zijn wanneer ik hier zou kunnen wonen", vertelt Leonie, die in 2019 haar grote droom verwezenlijkte.
In de zomer werd het razend druk en waren de heerlijke kamers continu volgeboekt. In de zomer werd het razend druk en waren de heerlijke kamers continu volgeboekt.
Het idee van een vergaderlocatie in de B&B ontstond in de loop der tijd, maar alle faciliteiten zijn daarvoor nu aanwezig. Het idee van een vergaderlocatie in de B&B ontstond in de loop der tijd, maar alle faciliteiten zijn daarvoor nu aanwezig.
"Een gast zei: je voelt je hier als een god in Frankrijk. En dat is echt zo. Je ziet mensen hier echt genieten en daar doe ik het voor." "Een gast zei: je voelt je hier als een god in Frankrijk. En dat is echt zo. Je ziet mensen hier echt genieten en daar doe ik het voor."