Overleven in coronatijd | Deel 4: De Larik's Hoeve

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 30 November 2020

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coranatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.

Deel 4: De Larik's Hoeve

‘Nu het verlies pakken om er straks optimaal te staan’

Wat doe je wanneer je noodgedwongen niet meer kan doen wat je het allerleukste vindt om te doen en waar je goed in bent? Dan kun je gaan zitten afwachten, maar je kunt ook dingen oppakken die normaal blijven liggen, positief blijven en er het beste van maken. D
át deed Jonne Smink van vergaderlocatie De Larik’s Hoeve in Leusden. “Het is echt een enorm lastige periode die we doormaken, maar het belangrijkste is onze gezondheid.”

Vergaderen of overnachten bij De Larik’s Hoeve doe je echt midden in de natuur, naast de boerderij waar het ooit begon. Door de unieke ligging aan het Valleikanaal heb je een prachtig uitzicht over weilanden en water. Aan rust en ruimte geen gebrek hier. En dat is zeker in deze coronatijd een groot voordeel. Toch zag Jonne in de eerste lockdown-periode de agenda steeds leger worden. “Ik werd door alle coronamaatregelen echt overvallen. Ineens werden we geconfronteerd met een gebeurtenis waar we nooit over nagedacht hadden. Het eerste wat je denkt? Hoe gaan we dit bedrijfsmatig overleven? We hadden al een renovatie gepland staan. Een andere keuken, andere verlichting, alles opnieuw schilderen. Daar hadden we geld voor gereserveerd en je vraagt je op zo’n moment echt af of je wel zoveel geld moet willen besteden. Maar juist nu hadden we de tijd om dit te doen. We zijn blij dat we het gedaan hebben. Het is een kwestie van nu het verlies pakken. Dit gaat wel weer over. Er komen ook betere tijden.”

Gezondheid op de eerste plaats

Een vrijwel lege agenda heeft voor Jonne zowel zakelijk als privé consequenties. “Onze inkomsten halen we uit onze locatie. Deze situatie heeft voor ons privé dan ook zeker gevolgen. Vorig jaar hebben we zo’n goed seizoen gehad met een bezetting van 92%, dat we er aan dachten om er iemand bij aan te nemen. Nu zijn we blij dat we dat niet gedaan hebben. Wanneer we nu bij de boekhouder komen is dat wel even confronterend. In het verleden, toen we nog varkens hadden, hebben we vanwege MKZ ook een jaar zonder geld gezeten. Daar zijn we ook bovenop gekomen. Het missen van inkomsten is zeker niet het ergste. Gezondheid is veel belangrijker. Al zet deze situatie je wel aan het denken. Tijdelijk extern gaan werken is ook geen oplossing, want wat doe je wanneer je je weer een grote boeking binnenkrijgt? Dan moet je er staan en je weet ook niet hoelang deze situatie zo blijft. We moeten er maar het beste van maken.”

Genieten van de rust en ruimte

En het beste, dat maken ze er zeker van bij De Larik’s Hoeve. “Bedrijven met groepen tot twaalf personen kunnen hier vanwege de ruimte prima terecht in deze periode. Doordat er genoeg deuren zijn, loop je zo naar buiten. En we hebben een overkapping waar je heerlijk onder kunt zitten. Dat is zeker bij lekker weer een groot voordeel. De omgeving leent zich ook perfect voor het maken van een fijne wandeling. Er is heel veel mogelijk en we denken graag mee. Als gasten maar aangeven wat ze nodig hebben om het verblijf door te kunnen laten gaan en tot een succes te maken, dan gaan we alles in het werk stellen om dat voor ze te regelen. Zo schuiven we ook gerust in ruimtes. Wanneer we denken dat een situatie niet verantwoord is, denken we mee en bieden we eventueel een andere ruimte aan. Dat meedenken, dat wordt gewaardeerd. Ondanks dat gasten soms wat afwachtend zijn en twijfelen om te komen, is echt iedereen blij dat ze het uiteindelijk toch hebben gedaan.”

Stip op de horizon

Hoewel Jonne optimistisch is, zijn er natuurlijk ook momenten waarin ze de situatie wat minder rooskleurig in ziet. “Soms baal ik echt enorm dat ik niet kan doen wat ik het allerleukste vind om te doen en waarvan andere mensen zeggen dat ik daar goed in ben. Ik kan altijd wel achterstallige klusjes bedenken om te doen, zoals bijvoorbeeld de zolder opruimen, maar daar word ik niet echt vrolijk van. Dan denk ik ‘laat mij maar fijn wat broodjes maken voor mijn gasten’. Ik vind het lastig dat mijn dagelijkse ritme weg is. De situatie duurt echt te lang voor iedereen. Wij hebben het geluk dat we in tien jaar tijd een goede buffer hebben opgebouwd. Maar een stip op de horizon zou heel fijn zijn. Dan kan je ergens naar toe werken. Laat mij maar weer fijn voor onze gasten zorgen. Dan ben ik het allergelukkigst.”

Lees hier meer over De Larik's Hoeve.

De volgende keer in deze blogserie: Ine van Druten van Natuurmonumenten: Ackerdijkse Plassen

"Bedrijven met groepen tot twaalf personen kunnen hier vanwege de ruimte prima terecht in deze periode." "Bedrijven met groepen tot twaalf personen kunnen hier vanwege de ruimte prima terecht in deze periode."
Jonne van De Larik's Hoeve blijft ondanks alles positief: “Het is echt een enorm lastige periode die we doormaken, maar het belangrijkste is onze gezondheid.” Jonne van De Larik's Hoeve blijft ondanks alles positief: “Het is echt een enorm lastige periode die we doormaken, maar het belangrijkste is onze gezondheid.”
"De omgeving leent zich ook perfect voor het maken van een fijne wandeling. Er is heel veel mogelijk en we denken graag mee." "De omgeving leent zich ook perfect voor het maken van een fijne wandeling. Er is heel veel mogelijk en we denken graag mee."
"Ondanks dat gasten soms wat afwachtend zijn en twijfelen om te komen, is echt iedereen blij dat ze het uiteindelijk toch hebben gedaan.” "Ondanks dat gasten soms wat afwachtend zijn en twijfelen om te komen, is echt iedereen blij dat ze het uiteindelijk toch hebben gedaan.”