Overleven in coronatijd | Deel 3: CampSpirit - Eiland De Kluut

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 27 November 2020

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.

Deel 3: CampSpirit – Eiland De Kluut

‘Het was zwaar, maar blije gasten maakt alles goed’

Wanneer we Janneke Tijsseling van CampSpirit – Eiland De Kluut spreken heeft ze net weer voet op vaste bodem gezet. Terug aan wal is ze aan het uitblazen van een stressvol en hectisch seizoen op het afgelegen eiland waar ze haar camping en vergaderlocatie runt. Ze kijkt terug op een seizoen waar corona een rol speelde, maar waarvan op het eiland de impact minder voelbaar was. Lees hier haar unieke en inspirerende verhaal.

Het is alweer ruim veertien jaar geleden dat Jannekes droom - een eigen tentenkamp met yurts en tipi-tenten – waarheid werd, maar het proces van idee naar werkelijkheid liep anders dan ze ooit had kunnen denken. “Ik had bedrijfskunde gestudeerd en daarna in het bedrijfsleven gewerkt. Ik kwam in aanraking met de leisure-branche toen ik als bedrijfsleider op een vakantiepark kwam te werken. Ik merkte dat er qua verhuur op dat moment veel van hetzelfde werd aangeboden. Ik zag kansen door yurts en tipi-tenten – die je in die tijd nog niet veel zag – te verhuren”, blikt Janneke terug.

Life changing

Een plan dat eenvoudig uit te rollen is, zou je denken. “Het vinden van een geschikte locatie was echt lastig. Misschien was ik ook wel wat naïef. Ik had niet gedacht dat het vinden van een stuk grond zo moeilijk zou zijn. Ik was daar al een half jaar naar op zoek toen ik in contact kwam met de directeur van Molencaten Vakantieparken. Ik wilde bijna de afspraak afzeggen, want ik had niet het idee dat hij mij verder kon helpen.” Niets bleek minder waar, want de afspraak bleek voor Janneke haar leven voorgoed te veranderen. “De directeur bood mij één van de eilanden aan die hij pacht van Staatsbosbeheer. Ik was overrompeld. Wat moet ik met een eiland? Ik wist niet eens dat die bestonden in het meer. Daarnaast bracht het andere vraagstukken met zich mee. Het eiland ligt namelijk een kilometer van de wal af, zonder voorzieningen. Maar toen ik de eerste keer ging kijken, was ik verkocht. Dit was dé plek voor mijn tentenkamp. Weg van het dagelijkse leven, waar je een heel eiland voor jezelf hebt. Een prachtige plek.”

Onbewoond eiland

Die prachtige plek werd zo ingericht dat vijf maanden in het jaar gasten kunnen genieten van de rust, de ruimte en de bijzonder sfeer op het eiland. “We zijn zelfvoorzienend, maar er moest voor de elektra natuurlijk wel het een en ander aangesloten worden. Net zoals dat er een vuilwater-systeem moest worden gecreëerd. Er is een rietveld gemaakt waarbij het water zo wordt gereinigd dat we het mogen lozen in het Veluwemeer. In april vertrek ik naar het eiland. In een maand tijd bouwen we alles op zodat in mei de eerste gasten kunnen arriveren. Het seizoen eindigt eind september. In oktober bouwen we alles af. In de wintermaanden wordt het eiland teruggegeven aan de natuur. Zo kunnen de wintervogels daar neerstrijken. Dat is ook het moment dat ik weer terugkeer naar huis. Hoewel ik intens geniet van het leven op het eiland, vind ik het ook altijd weer erg fijn om na een druk seizoen van zeven dagen in de week, twaalf uur per dag werken, terug te keren op de wal. Al begint het in februari wel weer te kriebelen om terug naar het eiland te gaan hoor”, vertelt Janneke enthousiast.

Beperkingen door coronamaatregelen

Dit jaar staan de wintermaanden voor Janneke helemaal in het teken van even uitblazen na een soms wat stressvol seizoen. “Toen corona in Nederland begon te spelen had ik nooit gedacht dat het zo lang zou duren. De eerste anderhalve maand toen we open waren, was voor mij de periode dat ik dit ook erg merkte qua bezetting. De bedrijven bleven weg en er waren slechts een aantal kleine groepjes die naar het eiland kwamen. Verder konden we inspelen op het ontvangen van vier gezinnen, aangezien we vier afzonderlijke douches en toiletten hebben. Ondanks alle ruimte en het feit dat alles zich in de buitenlucht afspeelt werden we in die eerste periode beperkt door het gelimiteerd aantal douches en toiletten dat we hebben. In de zomermaanden, toen de maatregelen werden versoepeld was dat geen probleem meer en waren we in het hoogseizoen volgeboekt.”

Samen er even tussenuit

“We merkten dat mensen echt blij waren de buitenlucht op te kunnen zoeken. De setting op ons eiland is daarvoor natuurlijk perfect. Mensen voelen zich in de buitenlucht veiliger en op het moment dat ze op de boot stappen zijn ze echt even weg. Af en toe hebben we wat extra heen en weer moeten varen, maar de boot is ruim zat zodat we ook mensen echt coronaproof hebben kunnen vervoeren. Verder hebben we op het eiland niets extra’s aan hoeven te passen. We hebben de ruimte, we zitten in de buitenlucht en iedereen kan ruim op afstand van elkaar blijven. Gasten hebben daardoor ook het gevoel echt even weg en samen te zijn, dat hebben de mensen echt gemist. In de zomer konden ze dat weer even inhalen”, vertelt Janneke enthousiast.

Het verhaal gaat door…

Doordat Janneke een aantal boekingen naar volgend jaar heeft moeten doorschuiven is de agenda van 2021 al aardig gevuld. “Normaal gesproken begint de agenda in januari vol te raken, nu begonnen de aanvragen in september al binnen te komen. Ik merk dat mensen echt op zoek zijn naar een plek waar ze even onbezorgd er tussenuit kunnen. Het was een zwaar seizoen, maar het geeft zoveel voldoening als je mensen ziet opfleuren wanneer ze op het eiland aankomen en echt even alles achter zich kunnen laten. Weg van alle hectiek en alle maatregelen, alleen genieten van de prachtige omgeving en elkaar. Ik kijk alweer uit naar volgend seizoen”, besluit Janneke haar verhaal. 

Lees hier meer over CampSpirit - Eiland De Kluut.

De volgende keer in de ze blogserie: Jonne Smik van De Larik's Hoeve

Overleven in coronatijd | Deel 3: CampSpirit - Eiland De Kluut Overleven in coronatijd | Deel 3: CampSpirit - Eiland De Kluut
Bij CampSpirit - Eiland De Kluut heb je een heel eiland voor jezelf. Bij CampSpirit - Eiland De Kluut heb je een heel eiland voor jezelf.
"Dit was dé plek voor mijn tentenkamp", blikt Janneke Tijsseling van CampSpirit - Eiland De Kluut terug. 'Weg van het dagelijkse leven." "Dit was dé plek voor mijn tentenkamp", blikt Janneke Tijsseling van CampSpirit - Eiland De Kluut terug. 'Weg van het dagelijkse leven."
"Mensen zijn blij de buitenlucht op te kunnen zoeken. Mensen voelen zich in de buitenlucht veiliger." "Mensen zijn blij de buitenlucht op te kunnen zoeken. Mensen voelen zich in de buitenlucht veiliger."
"Af en toe hebben we wat extra heen en weer moeten varen, maar de boot is ruim zat zodat we ook mensen echt coronaproof hebben kunnen vervoeren." "Af en toe hebben we wat extra heen en weer moeten varen, maar de boot is ruim zat zodat we ook mensen echt coronaproof hebben kunnen vervoeren."