Overleven in coronatijd | Deel 25: Erfgoed Bossem

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 22 January 2021

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden.

Deel 25: Erfgoed Bossem

‘2021 wordt een heel goed jaar voor buitenlocaties’

Het is lastig om Dennis Rerink van Erfgoed Bossem in Lattrop-Breklenkamp te strikken voor het interview. Niet zo verwonderlijk, want door de zojuist aangescherpte maatregelen is het voor Dennis een drukte van belang. “We waren de afgelopen dagen druk bezig met het bepalen van onze koers en wat we wel en niet kunnen, ondanks de maatregelen. Maar die hobbel is nu genomen. We kunnen ons weer bezig houden met onze toekomstplannen.” En die toekomstplannen zijn er volop, zo blijkt wanneer Dennis enthousiast begint te vertellen.

Op een historische plek, middenin het Twentse landschap, ligt de biologische veehouderij waar al vijf generaties lang het ondernemerschap wordt uitgeoefend. De ouders van Dennis begonnen naast het boerenbedrijf een kleine camping, die de basis vormde van het logeerbedrijf met honderd bedden dat het nu geworden is. Maar die groei ging natuurlijk niet zomaar. “In twaalf jaar tijd hebben we de camping omgeturnd tot een locatie met diverse logeeraccommodaties. We willen hier onze gasten echt een beleving laten ervaren,of ze nu slapen in een tent, kamer of sterrenkubus met volop ruimte in inspirerende omgeving.”

Unieke accommodatie

En met die woorden haalt Dennis een wel heel bijzondere accommodatie aan; de sterrenkubus. “De drang om te ondernemen was er altijd al en we wilden graag onze gasten van de camping een toegevoegde waarde bieden. Het idee ontstond met het aanbieden van een tiny house, die we graag wilden combineren met het slapen onder de sterrenhemel.” En zo werd er tien jaar geleden een uniek concept bedacht. “We willen er volgend jaar een extra speciaal jaar van gaan maken. We komen dan met een heel nieuwe accommodatie, waarbij alle elementen qua luxe, comfort en ruimte samen komen. Wat dat precies is? Dat ga ik nu nog niet vertellen. Ik bouw de spanning graag wat op”, vertelt Dennis lachend.

Geheimzinnige plannen

Ok, nog even geduld dus, maar over een ander plan dat dit jaar is ontstaan en in januari wordt uitgerold, vertelt Dennis heel graag. “In januari wordt de bestelsite gelanceerd waarop mensen producten van onze boerderij kunnen kopen. De website is ontstaan nadat we de behoefte die mensen hebben om lokaal te kopen opmerkten. Het leuke is dat we ondanks alle hectiek dit jaar, toch ruimte hebben weten te vinden om te innoveren. Als je nu in deze tijd gaat stil zitten en gaat afwachten totdat het overwaait, ben je in mijn ogen niet goed bezig.”

Flexibel

Stilzitten zat er bij Dennis en zijn team dan ook niet in. Of toch wel? “Het was een jaar van hollen en stilstaan. Door de veranderende maatregelen hebben we als team heel erg moeten schakelen. Dat kost een hoop energie. Je moet continu dingen weer opnieuw opstarten, gas geven en structuur aanbrengen. Dat was heftig, maar aan de andere kant is het ook mooi om te zien hoe flexibel iedereen is. En dan praat ik over collega’s en de gasten. Bij de gasten merk je vooral de dankbaarheid. Ze vinden het fijn om er even tussenuit te kunnen, wanneer het kan. Dat is leuk om te zien. We hebben afgelopen zomer een heel goed seizoen gedraaid. Dus wat dat betreft mag ik niet klagen”, blikt Dennis terug.

Volop bedrijvigheid

“Het grootste voordeel is dat we de ruimte hebben en dat er altijd bedrijvigheid is. De koeien trekken zich weinig aan van alle corona-perikelen”, vertelt Dennis. “We zijn een echte buitenlocatie en mensen hebben weinig nodig om zich hier optimaal te vermaken. Zo hebben we een nieuwe autoroute dwars door Twente ontwikkeld die je langs mooie plekken en boerderijen voert, waarbij we het steunen van de lokale ondernemer stimuleren. Daarnaast hebben we een mooie keuken waar we – toen dat nog mocht – het boerenleven willen verbinden met de gasten.”

2021 wordt booming

En die buitenlocatie en alle ruimte waar Dennis op doelt, bleek het afgelopen jaar al een grote meerwaarde te zijn. Dat wordt volgens hem in de toekomst minstens zo belangrijk. “Ik denk dat de vergadermarkt sneller opkrabbelt dan we durven hopen. Mensen willen elkaar zien en zodra het weer kan, gaat dat ook gebeuren. De behoefte aan buitenlocaties wordt alleen maar groter. Ik probeer nog een ‘maar’ te vinden, maar die is er eigenlijk helemaal niet”, daarvan is Dennis overuigd. “2021 wordt een heel goed jaar voor buitenlocaties. Daar zijn we ons nu al op aan het voorbereiden. We zijn op zoek naar versterking op alle plekken en posities in het bedrijf zodat we vanaf maart echt kunnen gaan schakelen. Daar gokken we op. Of gokken? Dat gaat gewoon gebeuren. Dat weet ik zeker. Dan ga ik nu zo rond de feestdagen nog even relaxen. Fijn een paar weken van bezinning en dan begint het. Let maar op”, klinkt het vastberaden.

Klik hier voor meer informatie over Erfgoed Bossem. 

Overleven in coronatijd | Deel 25: Erfgoed Bossem Overleven in coronatijd | Deel 25: Erfgoed Bossem
Overnachten bij Erfgoed Bossem is een ware beleving. Overnachten bij Erfgoed Bossem is een ware beleving.
Slapen onder de sterrenhemel? Dat kan in de Sterrenkubus. Uniek in Nederland. Slapen onder de sterrenhemel? Dat kan in de Sterrenkubus. Uniek in Nederland.
Logeren of vergaderen bij de boer doe je bij Erfgoed Bossem. Logeren of vergaderen bij de boer doe je bij Erfgoed Bossem.
Mooie gerechten maken waarbij de verbinding wordt gelegd tussen het boerenleven en de gast. Mooie gerechten maken waarbij de verbinding wordt gelegd tussen het boerenleven en de gast.
Aan ruimte geen gebrek! Aan ruimte geen gebrek!