Overleven in coronatijd | Deel 2: De Vergaderfabriek & De Slaapfabriek

Blog door BuitenBusiness - Gepubliceerd op 24 November 2020

Met veel passie en liefde werken de eigenaren van de inspiratie-locaties op BuitenBusiness dag in dag uit om ervoor te zorgen dat het hun gasten aan niets ontbreekt. Ze rennen van hot naar her, altijd met een glimlach op hun gezicht. Maar ineens stond door corona alles stil. Voor de locaties betekende dat lege vergaderzalen, restaurants en (hotel)kamers. En nu - bijna een jaar later - houdt het virus ons nog steeds in z’n greep. Hoe vergaat het de locatie-eigenaren nu? En hoe gaan zij om met alle coronamaatregelen? In de blogserie ‘Overleven in coronatijd’ praten we met enkele locatie-eigenaren en vertellen zij over hun ervaringen van de afgelopen maanden. 

Deel 2: De Vergaderfabriek & De Slaapfabriek

‘Als je nu gaat afwachten, mis je straks de boot’

“De verbinding en connectie met elkaar opzoeken, juist in deze tijd. Dat is heel belangrijk, want samen sta je sterk”, aan het woord is Marjo Prigge die samen met haar man Arvid De Vergaderfabriek en De Slaapfabriek in Teuge runt. Een locatie waar gebruik wordt gemaakt van de allerlaatste technieken. Een écht unieke plek. En dat is geheel te wijten aan de vooruitstrevende ondernemers, die ook in coronatijd bruisen van de ideeën en blijven innoveren. Want - zo luidt hun credo - met afwachten kom je er niet.

Locatie onder de loep

Tot het einde van het jaar stond de agenda boordevol, maar ineens waren het door corona lege pagina’s die de planning liet zien. “Het gevoel van ‘wat gebeurt mij nou’ overheerste de eerste tijd, maar ik had ook niet direct door wat de impact zou zijn. De eerste periode hadden het we het geluk dat het nog mooi weer was en we het buitenterrein en de omgeving konden combineren met de bijeenkomsten en de verblijven. Maar al gauw zijn wij ook op zoek gegaan naar andere manieren om toch door te kunnen blijven gaan. Eerst hebben we de hotelkamers onder de loep genomen en besloten we deze ook aan te bieden als flexwerkplek. Daarna kwam het idee om wat te doen met de techniek in de vergaderruimte”, blikt Marjo terug.

Op de toekomst gericht

En die vergaderruimte is wel een heel bijzondere plek. Vergaderen is bij De Vergaderfabriek namelijk een ware beleving. De ondernemers deden veel onderzoek naar de meest effectieve manier van vergaderen. Zo is de ruimte rond en worden al je zintuigen geprikkeld doordat er gebruik wordt gemaakt van geluid en video. En dát in een net zo uniek pand, want De Vergaderfabriek is het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa. De Slaapfabriek stamt uit de tweede Wereldoorlog en is een voormalige bovengrondse bunker. Aan die kenmerkende vooruitstrevendheid kwam ook tijdens corona geen einde. “In de eerste lockdown mochten maar 15 mensen een uitvaart bijwonen. Het moment van afscheid nemen kun je niet uitstellen. Om toch de plechtigheid bij te kunnen wonen besloten we Virtual Farewell te lanceren. Een manier om met een live-verbinding en interactie vanuit acht verschillende plekken, waar dan ook ter wereld, zo de begrafenis of crematie mee te maken. We hebben flink geïnvesteerd in de techniek, zo kan er tijdens een uitvaart ook worden in- en uitgezoomd, zodat ook emoties zichtbaar zijn en je het gevoel hebt er toch bij te zijn.”

Op en top coronaproof

Tijdens de zomermaanden kwamen ineens de boekingen weer op gang. “Ik wist niet wat me gebeurde. Ineens stond de agenda weer boordevol, maar dat betekende ook dat ik opnieuw moest kijken hoe ik alles coronaproof in goede banen kon leiden. Zo hebben we het ontbijt opgedeeld in twee shifts, zodat er niet teveel mensen in één ruimte zouden zitten. Daarnaast zijn we vanaf toen het ontbijt in mooie houten kistjes gaan serveren. Zo voorkom je dat andere gasten bijvoorbeeld tijdens het opscheppen van het ontbijt aan bestek zit waar anderen later ook weer aan zitten. Dat wordt gewaardeerd door de gasten. We krijgen regelmatig complimenten dat het hier echt coronaproof is en dat er aan alles is gedacht, meer dan vaak op andere locaties gebeurt. Die reacties, daar doen we het voor”, vertelt Marjo enthousiast.

Innoveren en inspelen op de markt

“Deze periode heeft ook zeker wat leermomenten gebracht. Je gaat nog eens kritisch kijken naar je eigen locatie. Is onze locatie over tien jaar nog levensvatbaar? En wat moet daarvoor gebeuren? We hebben wel eens vaker nagedacht over een eigen restaurant bij de locatie, maar daar ligt onze kracht niet. Er is zoveel te doen in de omgeving dat juist die vrijheid voor gasten heel fijn is. Wel blijven we zoeken naar andere mogelijkheden en opties. Zo willen we het dak verduurzamen en hebben we samen met andere partijen een stichting opgericht voor het recyclen van autobanden. Deze worden als matten gebruikt onder de plantjes op het dak. Zo dragen we bij aan de C02-reductie. Daarnaast past het beter in het landschap en zorgt het voor extra koeling in de zomermaanden.”

Zichtbaar blijven

Het zoeken van verbindingen en samenwerkingen is volgens Marjo een kracht waar nog veel andere locatie-eigenaren mogelijkheden laten liggen. “De horeca is van nature zo ingesteld dat, wanneer het even wat minder gaat, daarover niet gepraat wordt. Ik ben van mening dat je elkaar ook kunt steunen en juist dan de connectie met elkaar moet opzoeken. Samen sta je sterk. Datzelfde geldt voor dat je niet moet gaan afwachten. Je moet blijven innoveren, op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Wij hebben bijvoorbeeld net alle bedden vernieuwd. Die zijn een stuk groter dan die er eerst stonden. We hadden ervoor kunnen kiezen dat in deze tijd niet te doen, want het is natuurlijk best zuur dat we niet direct optimaal kunnen profiteren van deze grote investering. Al is er gelukkig ook een groep mensen die juist nu weg willen. Ze willen eruit, even alle corona-perikelen achter zich laten. Dan is het juist fijn als je dat cocoon-gevoel kan oproepen. Datzelfde geldt voor de marketing. We zorgen juist dat we nu zichtbaar zijn. Als je dat nu niet doet, mis je straks de boot. Of in ons geval het vliegtuig, aangezien we op een vliegveld zitten”, besluit Marjo lachend.

Lees hier meer over De Vergaderfabriek in Teuge.
Lees hier meer over De Slaapfabriek in Teuge.

De volgende keer in deze blogserie: Janneke Tijsseling van CampSpirit - Eiland De Kluut

Overleven in coronatijd | Deel 2: De Vergaderfabriek & De Slaapfabriek Overleven in coronatijd | Deel 2: De Vergaderfabriek & De Slaapfabriek
Marjo en Arvid Prigge: "We zorgen juist dat we nu zichtbaar zijn. Als je dat nu niet doet, mis je straks de boot. Of in ons geval het vliegtuig" Marjo en Arvid Prigge: "We zorgen juist dat we nu zichtbaar zijn. Als je dat nu niet doet, mis je straks de boot. Of in ons geval het vliegtuig"
Vergaderen is bij De Vergaderfabriek een ware beleving, ook op afstand. Vergaderen is bij De Vergaderfabriek een ware beleving, ook op afstand.
Ondanks corona werden alle bedden in De Slaapfabriek vernieuwd zodat gasten een echt cocoon-gevoel ervaren. Ondanks corona werden alle bedden in De Slaapfabriek vernieuwd zodat gasten een echt cocoon-gevoel ervaren.
Coronaproof is ook echt coronaproof. Tot aan het ontbijt is daaraan gedacht. Coronaproof is ook echt coronaproof. Tot aan het ontbijt is daaraan gedacht.